kleine parelmoervlinder klein

De poppen zijn los!

De Vlinderstichting
2-APR-2009 - Nadat de afgelopen dagen de vlinderoverwinteraars al flink werden gezien zijn nu ook de vlinders die als pop hebben overwinterd tevoorschijn gekomen. De koolwitjes, boomblauwtje, bont zandoogje en zelfs een kleine parelmoervlinder.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 2 april 2009

Nadat de afgelopen dagen de vlinderoverwinteraars al flink werden gezien zijn nu ook de vlinders die als pop hebben overwinterd tevoorschijn gekomen. De koolwitjes, boomblauwtje, bont zandoogje en zelfs een kleine parelmoervlinder.

Er zijn vier soorten die de winter als vlinder doorbrengen. Deze gaan in winterslaap, maar kunnen snel reageren als het weer goed is. Dit zijn de vlinders die we in het vroege voorjaar het eerste te zien krijgen: dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine vos en citroenvlinder (foto rechts). De laatste jaren is ook de atalanta regelmatige gast geweest in de winter, maar deze van oorsprong trekvlinder heeft de afgelopen winter flinke klappen gehad en wordt nog maar mondjesmaat gezien. Van de echte vlinderoverwinteraars zijn er tot 31 maart al honderden meldingen. Koploper is de citroenvlinder met meer dan 300 meldingen. De gehakkelde aurelia volgt met 180 en daarna kleine vos (149) en dagpauwoog (113).

Nu het de laatste dagen echt zonnig is en warmer begint te worden zien we ook de eerste vlinders verschijnen die de winter als pop hebben doorgebracht. In januari was er al een melding van een klein koolwitje, maar die heeft ongetwijfeld ergens binnen gezeten. Vanaf 16 maart wordt deze algemene vlinder regelmatiger gezien en de komende dagen worden er honderden meldingen verwacht. Het klein geaderd witje (foto links) is veel minder doorgegeven, de eerste melding op 29 maart. Ook het groot koolwitje is er nog niet veel, maar was er wel vroeg bij dit jaar met de eerste op 8 maart.

 

Het eerste boomblauwtje van 2009 werd gemeld op 18 maart. Inmiddels zijn er meer gezien en we verwachten dat in deze eerste week van april er vele tientallen zullen volgen. Dit fraaie felgekleurde blauwtje is vooral in stad en dorp te verwachten en als je nu een blauw vlindertje in je tuin ziet is het zonder twijfel een boomblauwtje. Ook het bont zandoogje (foto rechts) heeft als pop overwinterd, maar ook deze komen nu uit. Deze vlinder is zich sterk aan het uitbreiden en is nu in het hele land te verwachten, als er maar bomen of struiken staan. De kleine parelmoervlinder, waarvan de eerste op 31 maart is gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen, moet je echt in de duinen zoeken.

We zijn benieuwd naar de vlinderwaarnemingen in de komende dagen. Heeft u een vlinder gezien, geef dit dan door via telmee of meld uw eerste waarneming bij de Natuurkalender. Zo krijgen we een goed overzicht over het voorkomen van de voorjaarsvlinders.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting