Pontische Stroomgrondel

Nieuwe vissoort ontdekt in Nederland!

Stichting RAVON
1-APR-2009 - Medewerkers van bureau Natuurbalans en Stichting RAVON hebben op 11 maart 2009 in de Waal, ter hoogte van de energiecentrale bij Nijmegen, een nieuwe vissoort ontdekt: de Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis). De grondel, een soort uit de familie van de Gobiidae, is aangetroffen tijdens de uitvoering van de Actieve Vismonitoring Zoete Rijkswateren van Rijkswaterstaat Waterdienst.

Bericht uitgegeven door RAVON op woensdag 1 april 2009

Medewerkers van bureau Natuurbalans en Stichting RAVON hebben op 11 maart 2009 in de Waal, ter hoogte van de energiecentrale bij Nijmegen, een nieuwe vissoort ontdekt: de Pontische stroomgrondel. De grondel, een soort uit de familie van de Gobiidae, is aangetroffen tijdens de uitvoering van de Actieve Vismonitoring Zoete Rijkswateren van Rijkswaterstaat Waterdienst.

Pontische StroomgrondelVan nature komt de Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis) voor in de rivieren rond de Zwarte Zee. Door de aanleg van het Main-Donau kanaal tussen de Donau en de Rijn heeft de soort zich kunnen uitbreiden naar het stroomgebied van de Rijn. In 2008 is de Pontische stroomgrondel voor het eerst in het Duitse deel van het Rijnsysteem gezien en nu is dus ook het voorkomen in het Nederlandse deel van de Rijn vastgesteld. De Pontische stroomgrondel bereikt een lengte van ongeveer 20 centimeter en valt op door de zuignap die gevormd wordt door zijn aaneengegroeide buikvinnen. Meer informatie en een volledig overzicht van de herkenningspunten van de stroomgrondel is te vinden op www.ravon.nl.

Tekst: Tamira Hankman (RAVON)
Foto: Jelger Herder (RAVON, www.digitalnature.org)