Dotterbloem
Foto Wout van der Slikke

Paasbloemen

FLORON
13-APR-2009 - Sleutelbloem en dotterbloem stonden in de volksmond bekend als ‘paasbloemen’ vanwege hun uitbundige bloei in deze tijd van het jaar. Ze bloeien nog steeds uitbundig en geel, maar hun aantal is aanzienlijk afgenomen.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 13 april 2009

Sleutelbloem en dotterbloem stonden in de volksmond bekend als ‘paasbloemen’ vanwege hun uitbundige bloei in deze tijd van het jaar. Ze bloeien nog steeds uitbundig en geel, maar hun aantal is aanzienlijk afgenomen.

  

Waar de slootkanten in het veenweidegebied enkele decennia terug nog geel zagen van de gewone dotterbloem mag je nu op veel plekken blij zijn als je hier en daar wat pollen aantreft. Zeldzaam is de dotterbloem nog niet, maar er is wel sprake van een zichtbare achteruitgang. Rond bebouwing en in parken zien we hem de laatste jaren misschien juist wel meer, maar de regelmatige afstand tussen de planten aan de waterkant verraadt al dat het hier gaat om aanplant. Gelukkig zijn er ook nog tal van plekken waar je de dotterbloemen van nature in grote aantallen aantreft. Wie daarvan op deze tweede paasdag wil genieten kan bijvoorbeeld naar Nieuwkoop of de Wieden gaan.

Tekst en foto's: Wout van der Slikke, FLORON