adder voor winterverblijf

Nederlandse adder niet agressief

Stichting RAVON
19-MEI-2009 - Zowel de addermannen als -vrouwen zijn op dit moment klaarwakker en maken zich op voor het paringsritueel. Vooral de mannen laten zich nu wat meer zien. Op zoek naar een geschikte vrouw, leggen ze grote afstanden af en zijn ze net wat minder voorzichtig dan anders. Hét moment dus voor reptielenliefhebbers om de natuur in te trekken in de hoop een glimp op te vangen van dit mooie en zeldzame reptiel.

Bericht uitgegeven door RAVON op dinsdag 19 mei 2009

Zowel de addermannen als -vrouwen zijn op dit moment klaarwakker en maken zich op voor het paringsritueel. Vooral de mannen laten zich nu wat meer zien. Op zoek naar een geschikte vrouw, leggen ze grote afstanden af en zijn ze net wat minder voorzichtig dan anders. Hét moment dus voor reptielenliefhebbers om de natuur in te trekken in de hoop een glimp op te vangen van dit mooie en zeldzame reptiel.

adder voor winterverblijf  
Sommige natuurliefhebbers zijn echter wat minder enthousiast over het ontwaken van onze adder. Zij vragen zich af of het wel veilig is om met dit mooie weer door gebieden te lopen waar adders voorkomen. Het antwoord op deze vraag is een volmondig: ja! Adders zijn niet agressief en niet gevaarlijk, mits ze maar met rust worden gelaten.

Zeldzaam en bedreigd
adderDe adder is de enige gifslang in Nederland. Hij komt voor in heide en hoogveengebieden en soms ook op open plekken in bossen. De adder is een relatief kleine, zwaar gebouwde slang met een duidelijke driehoekige zigzagtekening en een verticale pupil. Met dit laatste onderscheidt hij zich overigens duidelijk van de andere twee slangen die in ons land leven, de gladde slang en de ringslang, die beiden horizontale pupillen hebben. Een adderman is meestal grijs met een sterk contrasterende zwarte rugstreep. Een vrouwtje is vaak lichtbruin met een donkerbruine rugstreep. De adder is levendbarend en broedt de eieren uit in het moederlichaam, waarna de jongen geboren worden. Het is een zeldzame en bedreigde Rode Lijst soort.

Een adder bijt alleen uit verdediging!
Adders en adderbeten zijn in Nederland erg zeldzaam. Als een adder met rust gelaten wordt, zal hij nooit bijten. Een adder bijt alleen uit verdediging. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer hij wordt opgepakt. Een adderbeet is over het algemeen erg pijnlijk en kan onder andere leiden tot misselijkheid, flauw vallen en sterke zwellingen van het gebeten lichaamsdeel. Rustig blijven en medische hulp zoeken is het belangrijkste advies bij een adderbeet. Op www.ravon.nl staat precies beschreven wat u wel en vooral niet moet doen wanneer u gebeten bent door een adder.

Tekst: Tamira Hankman (RAVON)
Foto: Jelger Herder (RAVON, www.digitalnature.org) en Arnold van Rijsewijk (RAVON)