Blauwe bosbes
Foto: Wout van der Slikke

Bosbes bloeit

FLORON
6-MEI-2009 - Sommige plantensoorten trekken vooral in vruchttijd de aandacht; bosbes is er zo een. Als de blauwe bessen aan het einde van de zomer rijp zijn, kun je er niet om heen. Dat de bosbessen nu, begin mei, in bloei staan zal minder mensen opvallen. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je de licht gekleurde lampion-achtige bloemen onder de frisgroene blaadjes hangen. Een grappige bloem waarvan de vorm al een beetje op de uiteindelijke bes lijkt.

Bericht uitgegeven door FLORON op woensdag 6 mei 2009

Sommige plantensoorten trekken vooral in vruchttijd de aandacht; bosbes is er zo een. Als de blauwe bessen aan het einde van de zomer rijp zijn, kun je er niet om heen. Dat de bosbessen nu, begin mei, in bloei staan zal minder mensen opvallen. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je de licht gekleurde lampion-achtige bloemen onder de frisgroene blaadjes hangen. Een grappige bloem waarvan de vorm al een beetje op de uiteindelijke bes lijkt.

We vinden blauwe bosbes vrij talrijk op de droge zandgronden in oost-Nederland, en soms in uitgestrekte velden onder de bomen. Iets minder algemeen, maar hier en daar ook massaal, vinden we de rode bosbes. De bloei hiervan, die ook op dit moment te zien is, springt meer in het oog omdat de roze-witte bloemtrossen duidelijk afsteken tegen de donkergroene blaadjes.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, Stichting FLORON