Vlierbessen. Foto: Rasbak. GNU-licentie voor vrije documentatie.

Wild zomerfruit

FLORON
12-AUG-2009 - Op dit moment zijn er diverse planten met lekkere en gezonde vruchten te vinden in de Nederlandse natuur. Blauwe bosbessen en bramen zijn al een tijdje rijp, maar leveren nog steeds nieuwe vruchten. Rozenbottels van de rimpelroos of andere rozen met grotere bottels zijn nu te vinden en de bessen van gewone vlier en Amerikaanse vogelkers beginnen ook rijp te worden.

Bericht uitgegeven door FLORON op woensdag 12 augustus 2009

Op dit moment zijn er diverse planten met lekkere en gezonde vruchten te vinden in de Nederlandse natuur. Blauwe bosbessen en bramen zijn al een tijdje rijp, maar leveren nog steeds nieuwe vruchten. Rozenbottels van de rimpelroos of andere rozen met grotere bottels zijn nu te vinden en de bessen van gewone vlier en Amerikaanse vogelkers beginnen ook rijp te worden.

In tijden van economische crisis is er natuurlijk de mogelijkheid om te besparen door lekkere dingen uit de natuur te oogsten. Je moet wel weten wat je kunt plukken, rekening houden met dieren die ook van deze vruchten leven en de regels in natuurterreinen in acht nemen.

Bosbessen en bramen worden door veel mensen vers gewaardeerd, maar moeten voor consumptie wel goed worden gewassen. De andere soorten belanden eerder in jam, gelei of sap. Overigens is het verwerken van rozenbottels tot jam een flinke klus omdat je alle pitten moet verwijderen.

Later in het jaar rijpen rode bosbes, cranberry (grote veenbes) en duindoorn. Er wordt wel gezegd dat je deze moet plukken na de eerste vorst, omdat ze dan minder wrang zijn. Rode bosbes met een beetje suiker koken levert een heerlijke lichtwrange jam, die rijk is aan antioxidanten. Lekker bij appelmoes, aardappelpuree of een winters vleesgerecht.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen in de natuur alle bessen en vruchten wegplukken. Laat ook wat over voor de vogels en zoogdieren en respecteer de gedragsregels in natuurreservaten. Gelukkig wordt er in veel natuurreservaten rekening gehouden met sommige wensen van mensen. Zo mag je in sommige duingebieden in de oogsttijd buiten de paden komen om bramen te plukken.

Tekst: Baudewijn Odé, FLORON
Foto’s: Rasbak, GNU-licentie voor vrije documentatie (gewone vlier) en Niels Jeurink (rode bosbes en duindoorn)