Brandgans (Branta Leucopsis), www.ivnvechtplassen.org

Geringde brandgans duikt op in Estland

Sovon Vogelonderzoek Nederland
30-MEI-2009 - Rond half mei zag Trinus Haitjema, SOVON-teller en al enige tijd woonachtig in Estland, een geringde Brandgans in een groep van 15000 Brandganzen. Hij signaleerde de vogel met ringcode LYYF in Põgari-Sassi aan de westkust van Estland. De gans verkeerde in goede gezondheid.

Bericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 30 mei 2009

Rond half mei zag Trinus Haitjema, SOVON-teller en al enige tijd woonachtig in Estland, een geringde Brandgans in een groep van 15000 Brandganzen. Hij signaleerde de vogel met ringcode LYYF in Põgari-Sassi aan de westkust van Estland. De gans verkeerde in goede gezondheid.

Voor het onderzoek naar vogeltrek zendert SOVON verschillende soorten vogels, waaronder brandganzen. Dit levert veel informatie op over hun trekgedrag. De brandgans met de code LYYF op zijn pootring zat al een aantal dagen in Põgari-Sassi. Op dit moment verblijven in deze omgeving circa 75000 Brandganzen. Ze verzamelen energie om de tocht naar hun broedgebieden in Noord Siberië voort te kunnen zetten. Een andere gezenderde brandgans die onlangs in dezelfde omgeving verbleef (ringcode G9LT), heeft Haitjema nog niet kunnen ontdekken.

Trinus Haitjema heeft zijn waarneming ingevoerd op www.geese.org; op deze site vindt u tevens meer informatie over het project.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied