jonge dwergvleermuis

Jonge dwergvleermuis herenigd met moeder

Zoogdiervereniging
16-JUN-2009 - - Exclusief! Het hartverscheurende verhaal van een vleermuisjong dat zijn moeder was kwijtgeraakt. - Momenteel hebben vleermuizen jongen. Het gebeurt geregeld dat mensen jonge vleermuizen in huis of op het terras vinden en niet weten wat ze hiermee aan moeten. Uit het volgende verhaal blijkt dat het heel goed mogelijk is om moeder en jong te herenigen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 16 juni 2009

- Exclusief! Het hartverscheurende verhaal van een vleermuisjong dat zijn moeder was kwijtgeraakt -

Momenteel hebben vleermuizen jongen. Het gebeurt geregeld dat mensen jonge vleermuizen in huis of op het terras vinden en niet weten wat ze hiermee aan moeten. Uit het volgende verhaal blijkt dat het heel goed mogelijk is om moeder en jong te herenigen.

Afgelopen zaterdagmiddag kwam er een melding binnen van de vondst van een jonge vleermuis op een trap in een huis; het bleek om een gewone dwergvleermuis te gaan. Op de vraag: “Heeft u vleermuizen in uw woning?” was het stellige antwoord “Nee”. Op de trap naar de tweede verdieping lagen enkele keuteltjes. De ligging van de keuteltjes en de bouw van het huis leken erop te wijzen dat er vleermuismoeders in de spouw van de schoorsteen verbleven.


De jonge dwergvleermuis achter de loodslab

Zekerheid hierover werd pas in de avond verkregen. Toen vlogen rond zonsondergang de eerste vleermuizen uit een stootvoeg. Nadat de vierde moeder uitvloog werd, onder het toeziend oog van een tiental buurtbewoners, het jonge dier met behulp van een ladder zo hoog mogelijk tegen de gevel geplaatst. Het diertje kroop direct onder een loodslab, een metertje onder de bewuste schoorsteen, alwaar het stil bleef zitten, totdat het na een half uur plotseling begon te piepen.

De aanleiding van het gepiep bleek de moeder te zijn die kort daarop rond de gevel begon te vliegen en zichtbaar en hoorbaar probeerde te peilen waar het geluid vandaan kwam. Ze vloog zelfs recht op de loodslab, waar het geluid achter vandaan kwam, af alsof het de loodslab was die piepte. Na enkele landingspogingen landde de moeder op de muur onder de loodslab en kroop eronder. Kort daarna vloog ze weer weg en het gepiep hield op: moeder en jong waren herenigd.

Tekst en foto: Hans Huitema, de Zoogdiervereniging