Zeepkruid. Fotograaf Teun Spaans, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Voorspelmodule voorspelt bloei zeepkruid

De Natuurkalender
28-JUN-2009 - Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender komt het zeepkruid komende week massaal in bloei. De eerste waarnemingen zijn nu al binnen. Zeepkruid is een echte zomerbloeier; normaalgesproken bloeit hij van juli tot september.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 28 juni 2009

Volgens de voorspelmodule van De Natuurkalender komt het zeepkruid komende week massaal in bloei. De eerste waarnemingen zijn nu al binnen. Zeepkruid is een echte zomerbloeier; normaalgesproken bloeit hij van juli tot september.

De voorspelmodule van De Natuurkalender voorspelt dagelijks welke planten de komende tijd gaan bloeien en welke vlinders en libellen zullen gaan vliegen. Deze voorspellingen worden gemaakt op basis van actuele weersomstandigheden, weersverwachtingen en historische fenologische gegevens. Naast zeepkruid verwachten we komende week ook de eerste bloei van stuikheide.

Zeepkruid (Saponaria officinalis) is een vrij algemene plant in Nederland uit de anjerfamlie, hij groeit in ruigten langs de rivieren en op spoordijken op open, vaak kalkrijke zandgrond. De plant heeft een groot verspreidingsgebied: hij komt voor van het zuiden van Europa tot het westen van Siberiƫ.

Gebruik
Zeepkruid dankt zijn naam aan de giftige stof saponine. Deze stof, die vooral in de wortels van zeepkruid zit, gaat schuimen wanneer het in contact komt met water. Vroeger werd een aftreksel van de wortels gebruikt om wasgoed te bleken. De bloemen kunnen gebruikt worden om kleding te wassen; en er zijn zelfs mensen die ze in plaats van waspoeder in de wasmachine stoppen! Zeepkruid werd ook medicinaal gebruikt tegen inwendige ontstekingen. Overdosering kan echter misselijkheid, diarree en overgeven veroorzaken.

Geef uw eerste bloeiwaarneming van zeepkruid door op www.natuurkalender.nl!

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Teun Spaans, Wikipedia, GFD licentie