oranje luzernevlinder klein

Meer trekkers uit het zuiden

De Vlinderstichting
22-JUL-2009 - Na de uitgebreid beschreven trek van de distelvlinder dit jaar komen er nu ook steeds meer meldingen van de veel zeldzamere oranje luzernevlinder, het meest nog uit het zuiden van het land.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 22 juli 2009

Na de uitgebreid beschreven trek van de distelvlinder dit jaar komen er nu ook steeds meer meldingen van de veel zeldzamere oranje luzernevlinder, het meest nog uit het zuiden van het land.

Eind mei kwamen de eerste trekkers van de oranje luzernevlinder (Colias croceus) ons land binnen. Er waren enkele tientallen meldingen, zo’n beetje tot half juni. Inmiddels zijn de nakomelingen van deze vlinders uit hun pop gekomen en wellicht dat er ook nog aanvulling vanuit het zuiden plaatsvindt. Duidelijk is in ieder geval wel dat vanaf 10 juli de oranje luzernevlinder veel wordt gezien. Op dinsdag 21 juni alleen al zijn er meer dan dertig meldingen op de invoersites www.telmee.nl en www.waarneming.nl doorgegeven.

De soort is vooral te vinden op plekken met veel bloeiende nectarplanten. Ze planten zich onder andere voort op luzernevelden en bermen met veel klaverachtigen. Hoewel verreweg de meeste vlinders in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn gezien komen er ook al meldingen vanuit de andere provincies. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting