Kat met muis

Muizenvangst huiskatten nuttig voor onderzoek

Zoogdiervereniging
5-AUG-2009 - Kleine zoogdieren, zoals muizen en spitsmuizen, zijn over het algemeen lastig waar te nemen. De huiskat is een specialist in het vangen van juist deze dieren. Voor de Limburgse Zoogdieratlas leverden huiskatten op deze manier 523 waarnemingen van vijf muizensoorten en één soort spitsmuis.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op woensdag 5 augustus 2009


Kleine zoogdieren, zoals muizen en spitsmuizen, zijn over het algemeen lastig waar te nemen. De huiskat is een specialist in het vangen van juist deze dieren. Voor de Limburgse Zoogdieratlas leverden huiskatten op deze manier 523 waarnemingen van vijf muizensoorten en één soort spitsmuis.

Muizen en spitsmuizen leiden een verborgen levenswijze en zijn vooral ’s nachts actief. Hierdoor zijn ze moeilijk waar te nemen en dus ook moeilijk in kaart te brengen. Een bijzonder moment om deze snelle diertjes wel te kunnen bestuderen is als ze gepakt zijn door de huiskat, die vaak trots de buit naar huis brengt. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Maar voor de wetenschap zijn deze prooien wel heel nuttig. Ten minste als de kattenbezitter even de moeite neemt om de prooi door te geven via www.zoogdieratlas.nl.


Prooien
In Limburg verschijnt begin volgend jaar de Limburgse Zoogdieratlas. In het kader van dit samenwerkingsproject tussen het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg en de Zoogdiervereniging, werden kattenbezitters gedurende het project gevraagd de prooien waar hun kat mee thuiskwam te fotograferen en de foto’s op te sturen. Aan de hand van de foto’s kon de soort worden bepaald.


Het eerste jaar, 2004, was de aandacht vanuit de media voor dit project zeer groot. Het leverde in korte tijd meer dan 500 foto’s van 223 prooivangsten (dus waarnemingen) van kleine zoogdieren op. Ook in de jaren daarna bleven foto’s van kattenprooien binnenkomen. Dit leverde nogmaals bijna 300 waarnemingen van muizen en spitsmuizen op. In totaal zijn in 2004 door minimaal 73 katten, 204 (spits)muizen aangeleverd. Sommige katten waren topvangers met vier prooien op een dag. Al met al vingen de Limburgse katten vijf soorten muizen: de aardmuis, de bosmuis, de rosse woelmuis, de veldmuis en de huismuis. Ook werd één soort spitsmuis aangedragen: de huisspitsmuis.


Drenthe
Het succes in Limburg is voor herhaling vatbaar. In het kader van Zoogdieratlas.nl werd vorige week in de Provincie Drenthe een oproep voor kattenprooien gedaan. Ook daar zijn naar aanleiding van de oproep al diverse prooien binnen gekomen. Wil uw kat ook meedoen, maak dan een foto van de prooi en stuur deze per e-mail naar Simone Vos, s.vos@lbdrenthe.nl. De foto is nodig om de muizensoort vast te stellen. In Nederland komen meer dan 10 soorten muizen voor. Aan de hand van goede foto’s, liefst uit verschillende hoeken, met duidelijk zichtbaar kop, buik, rug en staart, is het mogelijk de soort te bepalen.


Woont u niet in Drenthe, dan kunt u de prooien van uw kat doorgeven via www.telmee.nl. Op deze website is ook de mogelijkheid beschikbaar om foto’s aan uw waarneming toe te voegen.


Kijk op www.zoogdieratlas.nl voor meer informatie over de atlasprojecten.
Lees meer over de Limburgse resultaten op de website van de Zoogdiervereniging.


Tekst: Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Foto: Nicolette Koops