boommarter kop

Boommarter gesnapt (en een vos)

Zoogdiervereniging
25-AUG-2009 - Cameravallen werken uitstekend in het onderzoek naar boommarters in de Weerribben en de Wieden. Naast boommarters worden ook andere soorten op de foto gezet, waaronder een vos.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 25 augustus 2009

 

Cameravallen werken uitstekend in het onderzoek naar boommarters in de Weerribben en de Wieden. Naast boommarters worden ook andere soorten op de foto gezet, waaronder een vos.

 

Om te onderzoeken of bepaalde dieren in een bepaald gebied voorkomen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van cameravallen. Dat wil zeggen, het gebruik van fotocamera's die automatisch opnamen maken als er iets beweegt.

 

 

 

Cameravallen blijken ook van onschatbare waarde als hulpmiddel voor het Boommarteronderzoek Weerribben en Wieden. Op diverse locaties zijn er boommarters gefotografeerd. Zo ook van bovenstaand exemplaar dat over een plank op weg is naar een aalscholverkolonie.

 

Uiteraard komt er wel meer voorbij dan alleen boommarters, bijvoorbeeld een vos (foto onder). De dieren in deze twee opnames staan wat aan de onderzijde van de foto. Hoe dat komt? Vlak voordat deze fotoreeks gemaakt werd, zagen we kanoënde kinderen die de camera hebben aangeraakt. Hierdoor is deze iets uit het lood geraakt.

 

 

 

Verdere toelichting, analyse en conclusies van het onderzoek zullen aan het eind van dit jaar worden gepresenteerd in een rapport en op natuurbericht.nl.

 

Tekst: Henk Mellema, Zoogdieratlas Overijssel 

Foto’s: Cameraval boommarteronderzoek