Ooievaar in vlucht

Ooievaars aller (lage) landen verenigt u…

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-SEP-2009 - De trektijd is weer begonnen. Nu is het vooral een kwestie van veel naar boven turen. Wie weet ziet u een ‘belletje’ trekkende ooievaars.

Bericht uitgegeven op zaterdag 5 september 2009 door SOVON Vogelonderzoek Nederland

De trektijd is weer begonnen. Nu is het vooral een kwestie van veel naar boven turen. Wie weet ziet u een ‘belletje’ trekkende ooievaars.

 
Ieder najaar worden de vogelaars toch weer een beetje extra zenuwachtig. Wat zal dit najaar brengen aan aantallen en leuke soorten? Dat najaar is een rekbaar begrip want bijvoorbeeld de gierzwaluw en wespendief zijn allang vertrokken naar het warme zuiden.

Op dit moment krijgen we bij SOVON meldingen binnen van grotere groepen ooievaars die overvliegend gezien worden of die met z’n allen in een weiland staan te niksen.

De ooievaar is een van de soorten waar het de laatste jaren weer behoorlijk goed mee gaat met inmiddels alweer honderden broedparen. Dat terwijl hij in de jaren ’70 en ’80 zo goed als uitgestorven was als Nederlandse broedvogel. Dankzij hulp van onder andere Vogelbescherming Nederland die allerlei zogenaamde ooievaars-buitenstations oprichtte zit de ooievaar gelukkig weer in de lift.

 
Op het SOVON-kantoor staan we dan ook niet meer vreemd te kijken als er meer dan 100 cirkelende ooievaars ergens worden gezien. Het zijn bijna Zuid-Europese taferelen, zulke aantallen. Ziet u zelf de komende dagen een grotere groep ooievaars voorbij zeilen, dan bent u in elk geval op de hoogte. Enne, vergeet ze vooral niet in te voeren.
 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto boven: Martin Chick. Foto onder: Harvey van Diek