zwarte ooievaar

Geringde zwarte ooievaar uit koers

Sovon Vogelonderzoek Nederland
15-SEP-2009 - Dat vogels kijken het leukste is dat er bestaat, wist u natuurlijk allang. Nog leuker wordt het nu er, dankzij allerlei onderzoek met zenders, satellieten en ringen, steeds meer bekend is over vogels en hun trek. Onlangs werd er in Limburg bijvoorbeeld een jonge zwarte ooivaar aangetroffen, die vanuit België naar Nederland is gevlogen in plaats van naar het zuiden om te overwinteren.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 15 september 2009

Dat vogels kijken het leukste is dat er bestaat, wist u natuurlijk allang. Nog leuker wordt het nu er, dankzij allerlei onderzoek met zenders, satellieten en ringen, steeds meer bekend is over vogels en hun trek. Onlangs werd er in Limburg bijvoorbeeld een jonge zwarte ooivaar aangetroffen, die vanuit België naar Nederland is gevlogen in plaats van naar het zuiden om te overwinteren.

Sommige mensen vinden het maar niks dat vogels opgetuigd worden met (kleur)ringen, halsbanden en zenders. Uiteraard is het voor de vogel zelf ook niet altijd even leuk. Aan de andere kant levert dergelijk onderzoek heel nuttige gegevens op over de vogeltrek en trekbanen van vogels. Deze informatie wordt gebruikt om vogels beter te kunnen beschermen.

Recent werd er op de Banen in Limburg een klein clubje zwarte ooievaars gezien. Eén exemplaar bleek ge(kleur)ringd te zijn. Met enige moeite was de inscriptie in de rode ring af te lezen. Het bleek een jong exemplaar te zijn dat dit jaar uit het ei gekropen is in een nest van drie in een dikke eik in Louette Saint Denis (België) vlakbij de Franse grens. Dezelfde vogel blijkt een paar weken eerder ook al afgelezen te zijn in de Mariapeel. Blijkbaar is deze jonge en onervaren vogel aan de zwerf gegaan en belandde hij in ons land in plaats van dat hij naar het zuiden is gevlogen. Toch leuke informatie.

 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Martin Hierck