Trekvogels kijken langs het Trekvogelpad

Vogeltrek langs Trekvogelpad

Vogelbescherming Nederland
30-SEP-2009 - Het verschijnsel vogeltrek (migratie) wordt vaak met de herfst geassocieerd. En terecht! Begin oktober trekken grote aantallen vogels door ons land richting het zuiden en westen. Talloze soorten gaan nu op de wieken om hun broedgebieden te verruilen voor warmer en voedselrijker oorden. Zo is Afrika een populaire winterbestemming onder Europese trekvogels.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op woensdag 30 september 2009

 

Het verschijnsel vogeltrek (migratie) wordt vaak met de herfst geassocieerd. En terecht! Begin oktober trekken grote aantallen vogels door ons land richting het zuiden en westen. Talloze soorten gaan nu op de wieken om hun broedgebieden te verruilen voor warmer en voedselrijker oorden. Zo is Afrika een populaire winterbestemming onder Europese trekvogels.

 

 
  Trekkende kraanvogels
In de winter wordt het voor veel vogels moeilijker om voedsel te vinden. Door de kou hebben vogels bovendien meer energie nodig om warm te blijven en moeten ze dus extra veel eten. Genoeg redenen om in de winter naar warmere oorden te trekken. Voordat ze aan de halfjaarlijkse vogeltrek beginnen, ondergaan vogels onwaarschijnlijke lichamelijke veranderingen. Om een grote afstand te kunnen afleggen - zonder te eten! – moet er in het vogellichaam energie worden opgeslagen. Vogels slaan extra vet op en kunnen wel twee keer zo zwaar worden. Het extra vet dient als brandstof.

 

Vogelbescherming Nederland organiseert op 3 en 4 oktober een groots evenement langs het Trekvogelpad om aandacht te vragen voor de jaarlijkse vogeltrek. Het Trekvogelpad is het langste Lange Afstand Wandelpad en volgens veel wandelaars ook het mooiste pad van Nederland. De 380 kilometer lange route loopt dwars door Nederland van Bergen aan Zee naar Enschede. Elke trekvogel kruist de route dus wel een keer! Op zaterdag 3 oktober staan honderden vogeltellers verspreid langs het Trekvogelpad om de grootste vogeltelling ter wereld te houden; daarnaast kunnen wandelaars het hele weekend deelnemen aan speciale trekvogelexcursies die worden geleid door vogelexperts.

 

Kijk op www.vogelbescherming.nl voor een overzicht van de activiteiten en een kaart van het Trekvogelpad.

 

 

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland

Foto's: Andreas Trepte (trekkende kraanvogels) en Ron Steemers (vogelende familie)