kesslersgrondel

Enorm veel exotische grondels in Pannerdens kanaal

Stichting RAVON
4-OKT-2009 - Op de kribben in het Pannerdens kanaal leven enorme hoeveelheden exotische grondels. Op een kort traject van 5 meter werden er onlangs maar liefst minstens 23 geteld. In de meeste gevallen bleek het om de kesslersgrondel te gaan. Twee grondels konden worden herkend als zwartbekgrondels. Ook overige kribben in het Pannerdens kanaal worden dicht bevolkt door kesslersgrondels.

Bericht uitgegeven door RAVON op zondag 4 oktober 2009

Op de kribben in het Pannerdens kanaal leven enorme hoeveelheden exotische grondels. Op een kort traject van 5 meter werden er onlangs maar liefst minstens 23 geteld. In de meeste gevallen bleek het om de kesslersgrondel te gaan. Twee grondels konden worden herkend als zwartbekgrondels. Ook overige kribben in het Pannerdens kanaal worden dicht bevolkt door kesslersgrondels.

In de afgelopen jaren verschenen er diverse berichten over exotische grondelsoorten die Nederland koloniseren. Van de kesslersgrondel, marmergrondel, zwartbekgrondel en de pontische stroomgrondel komen ook steeds meer waarnemingen bij RAVON binnen. Reden genoeg om de proef op de som te nemen en met eigen ogen te zien hoe het er onder water aan toe gaat op de kribben van de grote rivieren. Volledig uitgerust met snorkel en duikbril dook één van de medewerkers van RAVON de rivier in op zoek naar onze nieuwe vissoorten. De geleverde inspanning werd al snel beloond door vele wegschietende grondels. Door een kort filmpje te maken van de grondels konden deze later geteld en op naam gebracht worden.

Of alle kribben in Nederland zo druk bezet zijn met grondels als die in het Pannerdens kanaal is nog niet duidelijk. Ook de gevolgen die de grote hoeveelheden grondels hebben voor het ecosysteem zijn nog onbekend. RAVON voert samen met Natuurbalans Limes Divergens op dit moment een onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit om de verspreiding van de exoten beter in kaart te brengen. Resultaten van dit onderzoek worden later gepresenteerd.

Klik hier voor het filmpje en meer informatie over de exotische grondels.

Foto: één van de vele kesslersgrondels uit het Pannerdenskanaal
Tekst en foto: Arthur de Bruin, RAVON