bruine eikenpage liguster klein

Veel bruine eikenpages in duinen

De Vlinderstichting
6-OKT-2009 - De bruine eikenpage is een zeldzame vlindersoort in Nederland. In het binnenland is hij de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan; in de duinen van Noord Holland zijn er dit jaar opvallend veel gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op dinsdag 6 oktober 2009

De bruine eikenpage is een zeldzame vlindersoort in Nederland. In het binnenland is hij de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan; in de duinen van Noord Holland zijn er dit jaar opvallend veel gezien.

De rups van de bruine eikenpage leeft op jonge eikjes, maar niet op alle. De soort heeft namelijk een voorkeur voor wat kwijnende, kwabberige exemplaren. Deze staan op plaatsen waar het eigenlijk te schraal of te droog is voor eik. Zodra de eikjes opgroeien en meer dan een meter hoog worden, zijn ze ook al veel minder geschikt voor deze Rode Lijstsoort. De eikenpage, die veel meer voorkomt in ons land, legt zijn eitjes bij voorkeur op grote hoge eiken. De afgelopen tien jaar is de bruine eikenpage enorm achteruit gegaan. Op veel plaatsen waar de soort vroeger voorkwam is hij verdwenen en op plekken waar er vroeger vele tientallen gezien konden worden moet je nu hard zoeken om er een tegen te komen.

 

Het jaar 2009 was een goed jaar voor de bruine eikenpage. Hopelijk kan de soort zich hierdoor handhaven op de bestaande vliegplaatsen en zich misschien zelfs uitbreiden naar andere geschikte leefgebieden. In de duinen in Noord-Holland, vooral in de omgeving van Bergen, zijn de afgelopen zomer veel bruine eikenpages gezien. Ze leven vrij onopvallend, maar hebben wel een hoge nectarbehoefte. Daarom kun je ze gericht zoeken op bloeiende planten. In de duinen zijn vooral wilde liguster, vuilboom (sporkehout) en duinkruiskruid geliefd. Als je het treft kun je er dan wel tien bij elkaar zien. Een andere manier om deze soort vast te stellen is om de eitjes te zoeken.

 

De eitjes worden in juli afgezet op de kleine eikjes; hier blijven ze de hele winter zitten. Pas in het volgende voorjaar kruipen de rupsjes uit het ei en beginnen te eten van het net ontluikende lekkere malse blad van de eik. Momenteel zijn de eitjes goed te vinden, als je tenminste weet hoe ze er uitzien. Het zijn kleine lichtbruine halve bolletjes van een millimeter of twee doorsnee. Bovenop in het midden zit een klein bultje en verspreid over het hele ei zitten kleine stekeltjes (zie foto). In de duinen in de omgeving van Bergen is de afgelopen tijd goed naar deze eitjes gezocht en zijn er al meer dan 150 gevonden. Dat is een buitengewoon hoog aantal. Als de weersomstandigheden in winter en voorjaar gunstig zijn bestaat de kans dat de bruine eikenpage ook komende zomer weer flink aanwezig zal zijn.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting