Albino rosse woelmuis op hand uitsnede

Zeldzame albino muis in Drenthe

Zoogdiervereniging
6-OKT-2009 - Bij Emmen is een albino rosse woelmuis aangetroffen. Deze zeer zeldzame vondst werd gedaan tijdens het muizenonderzoek voor de zoogdieratlas van Drenthe.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 6 oktober 2009

 

Bij Emmen is een albino rosse woelmuis aangetroffen. Deze zeer zeldzame vondst werd gedaan tijdens het muizenonderzoek voor de zoogdieratlas van Drenthe.

 

Om de Zoogdieratlas van Drenthe te kunnen samenstellen, is bij Emmen onderzoek gedaan naar het voorkomen van bepaalde muizensoorten. De onderzoekers waren blij verrast toen ze een albino rosse woelmuis aantroffen. Ger Snaak: “Een rosse woelmuis is geen zeldzame muizensoort, maar een albino heb ik in al die jaren dat ik bezig ben met muizenonderzoek nog nooit gezien”. Rosse woelmuizen worden bijna in heel Nederland aangetroffen. Ze komen vooral voor in parklandschappen met struiken, bosjes en houtwallen, en ook in tuinen.

 

Inloopvallen

De muizen worden levend gevangen met behulp van inloopvallen. Deze vallen worden gevuld met hooi om de dieren ‘s nachts warm te houden. Daarnaast is er voedsel aanwezig om de muizen te lokken en te zorgen dat de beestjes hun tijd in de val goed doorkomen. Als een muis over een draadje loopt, valt een klepje achter hem dicht en zit het diertje gevangen. De vallen zijn zo groot dat er voldoende bewegingsruimte is. Om de paar uur worden de vallen gecontroleerd om te zien of er een muis in zit. Wanneer dit het geval is, wordt hij op soortnaam gebracht en weer vrijgelaten. De waarnemingen dragen bij aan een beter beeld van de verspreiding van muizen.

 

Braakballenonderzoek

Naast onderzoek met inloopvallen zijn braakballen van kerkuilen een goed middel om meer te weten te komen over het voorkomen van muizen in een gebied. Daarnaast is de huiskat ook een goede hulp. Afgelopen zomer werden kattenbezitters opgeroepen om de door hun kat thuisgebrachte muizen te fotograferen en op te sturen naar de onderzoekers van Zoogdieratlas Drenthe. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verschillende opnamen van muizen binnengekomen. Meer foto's zijn echter altijd welkom; u kunt ze sturen naar s.vos@lbdrenthe.nl.

 

Zoogdieratlas.nl/Drenthe

De Zoogdieratlas van Drenthe is een samenwerkingsproject tussen Provincie Drenthe, Het Drentse landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Vleermuiswerkgroep, Waterschap Hunze en Aa’s en initiatiefnemer de Zoogdiervereniging. Het project is onderdeel van een landelijk project Zoogdieratlas.nl van de Zoogdiervereniging. Meer over de Zoogdieratlas Drenthe is te vinden op www.zoogdieratlas.nl.

 

Tekst: Simone Vos, Zoogdieratlas.nl/Drenthe

Foto: Daan Rijkers, albino rosse woelmuis op de hand van onderzoeker Dirk Marissen