Waterspitsmuis

Kletsnatte vondst

Zoogdiervereniging
7-NOV-2009 - Afgelopen weekend werden door vrijwilligers van de Zoogdiervereniging binnen 24 uur twee zeldzame waterspitsmuizen gevangen in het Drentsche Aa gebied. De zoogdieren zijn direct na controle weer vrijgelaten.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 7 november 2009

Afgelopen weekend werden door vrijwilligers van de Zoogdiervereniging binnen 24 uur twee zeldzame waterspitsmuizen gevangen in het Drentsche Aa gebied. De zoogdieren zijn direct na controle weer vrijgelaten.

 
 
 

De waterspitsmuis is een dier dat onder water naar eten zoekt. Tijdens een duik neemt hij lucht mee tussen zijn haren en zo wordt hij nauwelijks nat. Met een goed isolerende luchtlaag ligt hij rustig in het water met zijn neusgaten vlak boven het wateroppervlak.

De aanwezigheid van waterspitsmuizen werd verwacht in de diepjes van het Drentsche Aa gebied maar tot op heden niet vastgesteld. Met deze vangst is volgens onderzoeker Harold Steendam het Drentsche Aa gebied nog waardevoller geworden.

Vrijwilliger Guido Lek is zeer opgetogen over de vondst: Afgelopen juni gingen we met 15 man het gebied in. Helaas geen waterspitsmuis en raadselachtig weinig muizen gevonden toen. Vervolgens hebben Harold en ik het onderzoek voortgezet. Twee maal een weekend zonder resultaat. Maar deze keer hadden we beet. Op twee locaties waterspitsmuis in de inloopval. De verschillende individuen zijn gevonden op twee honderd meter afstand van elkaar in kleddernat zeggemoeras met helder water, dat naadloos van sloot over gaat in het maaiveld.’

Bekijk ook het filmpje dat RTV Drenthe maakte.

Tekst: Zoogdiervereniging en Drentsche Aa
Foto’s waterspitsmuizen: Guido Lek