Roerdomp

Roerdompen zien er nog wel een gat in

Sovon Vogelonderzoek Nederland
19-JAN-2010 - De roerdomp heeft het de laatste weken erg moeilijk gehad. Waar nog een klein stukje water te vinden was, stond hij vaak geduldig te wachten. Zo heeft menig vogelaar en fotograaf de mogelijkheid gehad de roerdomp van dichtbij te bekijken.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 19 januari 2010

 

De roerdomp heeft het de laatste weken erg moeilijk gehad. Waar nog een klein stukje water te vinden was, stond hij vaak geduldig te wachten. Zo heeft menig vogelaar en fotograaf de mogelijkheid gehad de roerdomp van dichtbij te bekijken.

 

Soms kom je op internet zulke fraaie foto’s tegen, dat er meteen een verhaal naar boven komt. Zo ook de volgende foto van Karel Mauer, die een roerdomp op wel zeer bijzondere wijze wist van te leggen. Kijk maar eens op: http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=198687&recent=1

 

Op de foto zijn twee bijzondere dingen te zien. De roerdomp heeft blijkbaar geen zin in koude voeten. Door de nagels als een soort ijsprikkers in het ijs te zetten, komen zijn voetzolen niet direct in contact komen met het ijs. Best wel slim. Daarnaast lijkt het haast onmogelijk dat de roerdomp een wakje heeft gevonden waar zijn kop precies in past, en dat er dan ook nog eens een heerlijk maal in de vorm van een vis voorbij zwemt. Hij zag er blijkbaar dus wel een gat in.

 

 
Een roerdomp

 

Het is duidelijk dat de roerdompen het de laatste weken erg moeilijk hebben gehad. Op een aantal plekken - waar nog wel een klein stukje open water te vinden was - stond een roerdomp vaak geduldig te wachten. Dit gaf menig vogelaar en fotograaf de gelegenheid om eens een roerdomp van heel dichtbij waar te nemen. Het is uiteraard afwachten hoe groot de roerdompverliezen na deze winter zullen zijn. Mocht het de komende dagen toch weer streng gaan vriezen, dan zullen ze het nog moeilijker krijgen.

 

Tekst: Harvey van Dieck, SOVON Vogelonderzoek Nederland

Foto: Marek Szczepanek, GNU Free Documentation License