grus grus gnu
27-FEB-2010 - Traditioneel is maart de maand om kraanvogels te zien. De laatste dagen is het jaarlijks terugkerend voorjaarsspektakel echter al begonnen. Op verschillende plekken in ons land zijn al slierten kraanvogels gezien.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 27 februari 2010

Traditioneel is maart de maand om kraanvogels te zien. De laatste dagen is het jaarlijks terugkerend voorjaarsspektakel echter al begonnen. Op verschillende plekken in ons land zijn al slierten kraanvogels gezien.

Nu de winter al weer ver achter ons lijkt, is het vooruitzien geblazen. Met oostenwinden in maart zitten met name de vogelaars in het oosten van het land al weer handenwrijvend in het luchtruim te staren. Ze weten, de kraanvogels zijn onderweg. Bij oostenwind worden deze licht uit koers geblazen en schampen dan net de oostgrens van het land. Ieder voorjaar en najaar is het weer spannend. Komen ze over? Of passeren ze net ten oosten van ons land?

Meldingen op waarneming.nl laten zien dat men soms niet hoeft te wachten tot maart. De eerste groepen zijn al overgevlogen met soms wel bijna 300 exemplaren. Ook de kuststrook lijkt aardig bedeeld met diverse meldingen. Mooi dat ook vogelaars hier kunnen genieten van dit fenomeen.

Heeft u het zelf nog nooit gezien, ga dan nu zoveel mogelijk naar buiten en blijf de lucht afturen. Een sliert kraanvogels is bijna niet te missen. Maar opgepast, ook de ganzen zijn nu flink aan het vliegen en kunnen van grote afstand relatief gemakkelijk met kraanvogels verward worden. Hoort u het mystieke getrompetter van de kranen dat is het bingo en is uw voorjaar alvast goed begonnen. Veel tuurplezier!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU-licentie voor vrije documentatie