Japans hoefblad

Waar groeit Japans hoefblad?

FLORON
22-MRT-2010 - De lente is begonnen en nu de temperatuur flink is opgelopen schieten de planten de grond uit. Sommigen weten in korte tijd een enorme groeispurt te realiseren. Japans hoefblad is er zo één.

Bericht uitgegeven door stichting FLORON op maandag 22 maart 2010

De lente is begonnen en nu de temperatuur flink is opgelopen schieten de planten de grond uit. Sommigen weten in korte tijd een enorme groeispurt te realiseren. Japans hoefblad is er zo één.

In oude stads- en dorpsparken op vochtige kleiige en venige bodems, onder bomen, ontwikkelen zich in deze tijd de markante bloemen van het Japans hoefblad (Petasites japonicus). Het is een uit het verre oosten ingevoerde nauwe verwant van het bekende Groot hoefblad (P. hybridus). Bij beide soorten verschijnen de bloeiwijzen vóórdat de bladeren zich ontwikkelen. Evenwel zijn de bloeistengels niet roze zoals bij het Groot hoefblad, maar bleekgroen. De schubbladen onder en in de bloeiwijzen zijn opvallend groot en eveneens bleekgroen. De bloemen zijn vuilwit.


Hoewel Japans hoefblad bij lange na niet zo’n woekeraar is als Groot hoefblad, kunnen populaties wel honderden bloeistengels vertonen. Het gaat vaak om een van oorsprong klein aantal aangeplante exemplaren, die zich in de loop van tientallen jaren via hun dikke ondergrondse wortelstokken uitgebreid hebben. De soort wordt tot de stinzenplanten gerekend (zie eerder natuurbericht: Bostulp bedreigt graven).

Ontluikend Japans hoefblad in een gemeentelijk plantsoen in Buitenpost (Frl.), maart 2010. Het gaat om een kleiige groeiplaats.
Over enkele weken ontwikkelen zich de kolossale bladen, die wel een meter in doorsnee kunnen worden. Bij warm, zomers weer verdampen deze bladen zoveel water dat de plant niet in staat is dat direct aan te voeren. De bladen liggen dan volledig ‘uitgeteld’ op de grond. In de loop van de volgende nacht richten ze zich weer helemaal op om de volgende dag gewoon wéér neer te gaan. Een fraai beeld levert het niet op, maar het is zeker interessant.

We zijn geïnteresseerd in de verspreiding van deze soort en roepen waarnemers op groeiplaatsen te melden op waarneming.nl of telmee.nl.

Tekst en foto: Gertie Papenburg, FLORON
Illustratie: Rein Westra, Nederlandse Oecologische Flora deel 4