Boomklever

‘De Bevalling’ live bij Beleef de Lente

Vogelbescherming Nederland
9-APR-2010 - Op de website www.beleefdelente.nl zijn nu wel heel bijzondere beelden te bekijken. Te zien is hoe de boomklever voor het oog van de camera haar eerste ei legt. Het zijn prachtige beelden, die normaal gesproken voor de buitenwereld verborgen blijven.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 9 april 2010

Op de website www.beleefdelente.nl zijn nu wel heel bijzondere beelden te bekijken. Te zien is hoe de boomklever voor het oog van de camera haar eerste ei legt. Het zijn prachtige beelden, die normaal gesproken voor de buitenwereld verborgen blijven.

Foto: Luc ViatourHet boomklevervrouwtje piept, puft en perst. Live voor het oog van de camera bevalt ze van haar eerste ei. Nadat de klus geklaard is wordt het ei liefdevol op de juiste plek geschoven, waarna de mama-in-spé plaats neemt op het ei. Het filmpje is te zien op www.beleefdelente.nl/boomklever

Voor de aanstaande vader breekt nu een drukke tijd aan. Hij gaat in de weer met het brengen van voedsel. Insecten en spinnetjes zijn haar lievelingshapje, dus die worden de ganse dag gebracht. Het vrouwtje moet immers in alle rust op haar eieren kunnen letten.

Boomklevers leggen zo’n 6 tot 8 eieren, die bijna gelijk uitkomen. Het is nu dus wachten op de overige eieren, die de komende dagen gelegd zullen worden. Zo’n 2 weken later is het tijd voor beschuit met muisjes als de jonge boomklevers het levenslicht zien.

Het zal allemaal bijzondere beelden opleveren, die de meeste mensen nog nooit gezien hebben. Met dank aan de camera’s van Vogelbescherming Nederland is dat nu mogelijk. Vogelbescherming heeft webcams geplaatst bij de nesten van de steenuil, torenvalk, ooievaar, boerenzwaluw, koolmees, boomklever en oehoe. Op www.beleefdelente.nl zijn dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Inmiddels hebben ruim 500.000 mensen een kijkje in de nesten genomen.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Luc Viatour, GNU-licentie voor vrije documentatie