Vers Mannetje Eikenprocessierups

Eikenprocessierups nu ook met zekerheid in Groningen

De Natuurkalender
10-AUG-2010 - Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van Nederland gekoloniseerd heeft.

Bericht uitgegeven door Biocontrole en De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Afgelopen dagen zijn er op verschillende plaatsen in de provincie Groningen verse vlinders van de eikenprocessierups in feromoonvallen aangetroffen. Dit betekent dat de eikenprocessierups nu met zekerheid alle provincies van Nederland gekoloniseerd heeft.

Vers mannetje eikenprocessievlinder (foto: Silvia Hellingman)Dit jaar zijn er voor het eerst feromoonvallen opgehangen op diverse plaatsen langs provinciale wegen met eiken in de provincie Groningen, om te bepalen of de eikenprocessierups daar voorkomt. De afgelopen dagen zijn in de Groningse gemeenten Ter Apel, Musselkanaal en Sellingen de eerste verse vlinders aangetroffen. Vers wil zeggen dat ze nog niet gepaard hebben. Of ze wel of niet gepaard hebben is pas te zien als je de geslachtsorganen van de mannetjes opent. De aanwezigheid van verse vlinders betekent dat ergens in een straal van één kilometer een nestje of een aantal nesten moeten zitten.

Het vermoeden dat de eikenprocessierups ook Groningen bereikt had, was er al aangezien Drenthe en ook Friesland gekoloniseerd waren. Vorig jaar was er ook al wel een enkele melding van een eikenprocessierupsnest in Groningen maar die melding is nooit bevestigd. De aanwezigheid van verse vlinders is overtuigend bewijs dat alle provincies in Nederland nu gekoloniseerd zijn.

Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole en Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto: Silvia Hellingman