Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis) aangetroffen in garnalentransport

Boomkikker tussen de garnalen

Stichting RAVON
5-SEP-2010 - Op de visafslag in Breskens is tussen de garnalen een mediterrane boomkikker aangetroffen. De boomkikker is meegelift met een van de garnalentransporten uit Marokko, waar onze Hollandse garnalen worden gepeld. Dankzij de koeling in de vrachtauto heeft de kikker Nederland levend bereikt.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum] 

Op de visafslag in Breskens is tussen de garnalen een mediterrane boomkikker aangetroffen. De boomkikker is meegelift met een van de garnalentransporten uit Marokko, waar onze Hollandse garnalen worden gepeld. Dankzij de koeling in de vrachtauto heeft de kikker Nederland levend bereikt.

Augustus en september zijn de maanden dat er altijd relatief veel exotische amfibieën en reptielen in Nederland worden gemeld. Meestal zijn deze afkomstig uit de vakantielanden rond de Middellandse Zee en dat heeft alles te maken met de teruggekeerde vakantiegangers. Soms kan het echter ook op andere manieren en blijken dieren onbedoeld mee te reizen in vrachtwagens.

Mediterrane boomkikker (Hyla meridionalis) aangetroffen in garnalentransport (foto: Fred Schenk)

Zo werd op de visafslag in Breskens, tussen de garnalen, een mediterrane boomkikker aangetroffen (Hyla meridionalis), een niet-inheemse soort. Deze boomkikker komt in Nederland niet voor maar wel rond de Middellandse Zee. De boomkikker bleek te zijn meegelift met een van de garnalentransporten van Klaas Puul uit Volendam. Onze Hollandse garnalen gaan ongepeld naar Marokko en komen netjes gepeld weer enkele dagen later terug. In Marokko is de boomkikker opgestapt voor een coole reis van meer dan 2000 kilometer naar Nederland. Omdat de boomkikker koudbloedig is kan hij eenvoudig enkele dagen overleven in een koelcel. De boomkikker werd gevonden door Johny de Burck en gedetermineerd door Fred Schenk.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: Fred Schenk

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl