Kraanvogel blijkt jufferkraanvogel
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
Het was me weer het weekendje vogels kijken wel. Overal doken vele vogels op en er zaten een paar bijzondere soorten tussen. Soms worden de soorten pas bij thuiskomst gedetermineerd aan de hand van foto’s. Leve het digitale tijdperk waarin iedereen een camera heeft en snel zijn foto's kan bekijken en op internet zetten.
De vogeltrek brengt niet alleen een grote hoeveelheid vogels. Het was weer goed vinkenturven op de trektelposten en ook de koperwieken en zanglijsters vlogen massaal. In al dat aantallengeweld is het natuurlijk hartstikke leuk als er een leuke krent tussen zit. Een tjakkende beflijster in een groepje zanglijsters of een vuurgoudhaan die optrekt met een groepje goudhanen.
Op zaterdag 9 oktober waren er vogelaars op de trektelpost de Vulkaan in de buurt van Den Haag aan het vogels tellen toen er in de middag ineens een ‘kraanvogel’ aangevlogen kwam. Een paar snelle jongens wisten de kraanvogel op de gevoelige plaat vast te leggen. Leuk zo’n kraanvogel langs de telpost, maar toch knaagde er wat. Er was iets raars aan de vogel, maar men wist op dat moment even niet wat.
Bij thuiskomst werden de foto’s nog eens goed bekeken en toen sloeg het hart een paar keer over. Op de foto stond niet een kraanvogel maar een ongeringde juveniele jufferkraanvogel. Deze is heel bijzonder in ons land, met slechts een paar meldingen van vogels waarvan de afkomst niet helemaal duidelijk is. Jufferkraanvogels worden ook regelmatig in dierentuinen en wildparken gehouden en dan ontsnapt er wel eens eentje.
Het feit dat deze jufferkraanvogel onvolwassen was, op de foto’s bewezen ongeringd is en in deze tijd van het jaar voorbij vliegt maakt het een serieuze kandidaat om op de Nederlandse lijst van zeldzaamheden te komen. Leve het digitale tijdperk!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: John Puddephatt, GNU-licentie