Uilen en Muizen CSI logo thumb

Pluisweek ‘Uilen en Muizen CSI’ van start

Zoogdiervereniging
30-OKT-2010 - Komende week vindt de pluisweek ‘Uilen en muizen CSI’ plaats. Kinderen pluizen braakballen en gaan als ware crime scene investigators op zoek naar welk dier ‘slachtoffer’ is geworden van de uilen. De landelijke aftrap is vandaag, op 30 oktober, in Safaripark Beekse Bergen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 30 oktober 2010

Komende week vindt de pluisweek ‘Uilen en muizen CSI’ plaats. Kinderen pluizen braakballen en gaan als ware crime scene investigators op zoek naar welk dier ‘slachtoffer’ is geworden van de uilen. De landelijke aftrap is vandaag, op 30 oktober, in Safaripark Beekse Bergen.

Tijdens de pluisweek 'Uilen en Muizen CSI' pluizen groepjes kinderen op verschillende plekken in het land braakballen van uilen. De week wordt afgetrapt in Safaripark de Beekse Bergen waar kinderen gaan pluizen onder leiding van IVN gidsen uit Tilburg. Rond 14.00 uur vindt het pluizen plaats op de picknickplaats bij de roofvogelshow. Bij slecht weer gebeurt het in het Afrikadorp.

Aankondiging uilen en muizen (afbeelding: de Zoogdiervereniging)

Het unieke van het project 'Uilen en Muizen CSI' is dat het nu voor het eerst mogelijk is om gewoon thuis in het gezin, in plaats van in georganiseerd verband, braakballen te pluizen. Hoe zit dat? Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) een unieke ervaring die hen veel leert over hoe de natuur in elkaar zit. Traditioneel gebeurt het pluizen in grotere groepen, bijvoorbeeld in de klas of het bezoekerscentrum. Omdat dit altijd enthousiaste reacties oplevert, is het idee ontstaan om braakballen pluizen ook voor individuen gemakkelijker te maken.

Kinderen pluizen braakballen (foto: Paul van Daele)

De initiatiefnemers, de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Nederland en IVN, hebben daarvoor een ‘doe-het-zelf-kit’ ontwikkeld. Een pakketje met onder andere een sticker en folder met tips; twee braakballen; pluismateriaal als een pincet; instructies en een zoekkaart waarop aan de hand van schedels en kaken de soort op te speuren is. De zoekkaart is onderdeel van een speciale oplage van Wildzoekers Expres die in het pakketje meegaat.

Braakballen (foto: Paul van Hoof)

Vanaf de Pluisweek kunnen opa’s, oma’s, vaders en moeders tegen betaling van 5 euro en zolang de voorraad strekt de doe-het-zelf-kit opvragen via www.wildzoekers.nl. Met het pakketje kun je, bijvoorbeeld op een regenachtige zaterdagmiddag, aan de slag. Op de website kun je na het pluizen ook kijken hoe bijzonder de gevonden muis is. De kinderen die er geen genoeg van kunnen krijgen, kunnen digitaal verder pluizen door het on line spel Uilen en Muizen te spelen.
 

Uil met muis (foto: Andre Eijkenaar)
De gedachte achter het project, dat gefinancierd is door het voormalige ministerie van LNV, is om de interesse voor en kennis over de natuur op een unieke wijze bij mensen thuis te brengen. Naar aanleiding van de speurtocht door de braakballenbotten leren kinderen veel over voedselketens in de natuur.

Zie voor meer informatie: www.wildzoekers.nl.

Tekst: Eric van Kaathoven, de Zoogdiervereniging
Afbeelding: de Zoogdiervereniging
Foto's: Paul van Daele, Paul van Hoof en Andre Eijkenaar