KNNV De Steenmarter

Steenmarters zijn terug

Zoogdiervereniging
11-DEC-2010 - Ooit waren de steenmarters in Nederland bijna uitgestorven maar nu zijn ze weer terug. Ze zijn vaak in het nieuws vanwege overlast, maar wat weet u eigenlijk van deze sierlijke zoogdieren? Drie kenners bundelden hun krachten en schreven een boek over de steenmarter.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Ooit waren de steenmarters in Nederland bijna uitgestorven maar nu zijn ze weer terug. Ze zijn vaak in het nieuws vanwege overlast, maar wat weet u eigenlijk van deze sierlijke zoogdieren? Drie kenners bundelden hun krachten en schreven een boek over de steenmarter.

Foto: KNNV De SteenmarterNog niet zo lang geleden waren steenmarters in de Lage Landen bijna uitgestorven, vanwege actieve bestrijding en aantasting van hun leefgebied. Dankzij bescherming en hun aanpassing aan het stedelijke milieu zijn steenmarters nu weer algemeen in het oosten en zuiden van ons land. Zo algemeen, dat er zelfs stemmen opgaan om ze hun beschermde status af te nemen.

De steenmarter heeft ongeveer het formaat van een slanke kat. De vacht is asgrauw tot grijsbruin met een (grijs)witte ondervacht (ook wel wolhaar genoemd). De bef is wit of roomachtig en loopt door tot op de poten. Jonge steenmarters zijn eerst grijswit, daarna blauwachtig van kleur. De oren zijn klein en kort behaard, de ogen zijn donker en hij heeft een kleine snuit met roze neus en donkere snorharen. De poten zijn kort en elke voet heeft vijf tenen met scherpe nagels en zoolkussentjes. De staart is rond, lang behaard en wollig.

De steenmarter maakt meestal geen geluid. Bij tevredenheid of opwinding zijn soms mekkerende of tokkende geluiden te horen. Bij opwinding of angst maakt hij grommende, schreeuwende en fluitende geluiden en bij confrontaties onderling kunnen steenmarters katachtig krijsen. Jonge steenmarters piepen en maken soms veel kabaal bij het spelen en in de paartijd kan de steenmarter vrij luidruchtig zijn. Door zijn stommelende geluiden kan het dan zijn alsof je een inbreker hoort.

Foto: KNNV De Steenmarter

Steenmarters staan bekend als lastige jongens. Als ze hun intrek nemen in een schuur of op een zolder, dan kunnen ze soms flinke stankoverlast veroorzaken. In kippenhokken kunnen ze flink tekeer gaan, en onder de motorkap van auto’s bijten ze soms kabels en leidingen door. Maar wie ze beter kent, zal steenmarters vooral fascinerend vinden. Ze zijn razendsnel, vindingrijk en ook nog eens erg sierlijk.

De steenmarter heeft in Nederland alleen de vos als natuurlijke vijand. Buiten Nederland komen daar onder andere wolf, arend, oehoe en beer bij. Daarnaast vangen katten en honden soms jonge steenmarters. Steenmarters zijn ook vaak verkeersslachtoffer en ze worden dikwijls clandestien gedood als ze overlast veroorzaken.

Foto: KNNV De Steenmarter

Ervaren marterkenners gebruikten de nieuwste wetenschappelijke inzichten over steenmarters voor een boek over deze dieren. Het boek De steenmarter is een uitgave van KNNV in samenwerking met de Zoogdiervereniging en is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

Tekst: KNNV Uitgeverij en Zoogdiervereniging
Foto’s: de omslag van het boek De Steenmarter van KNNV Uitgeverij