Voor eenmalig gebruik, De zwaardschede met parel

Parel in scheermes

Ecomare
30-JAN-2014 - “Ik vond de schelp op 1 juni 2013 op het strand bij De Koog”, begint Ine Klomp uit Apeldoorn haar verhaal aan Ecomare. “Een beetje geopend en helemaal gaaf. Ik nam hem mee in een pakje zakdoeken. Daarna helemaal vergeten, tot ik maanden later dat pakje zakdoeken opende. Ik spoelde de schelp schoon, ook van binnen, en…. Wat een verrassing, een parel! Wauw… bijzonder hè?” Ze is met de schelp naar het MuZee, het schelpenmuseum in Scheveningen, gegaan. Daar hadden ze nog nooit een parel gezien in een Amerikaanse zwaardschede…..en wij bij Ecomare ook niet!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

“Ik vond de schelp op 1 juni 2013 op het strand bij De Koog”, begint Ine Klomp uit Apeldoorn haar verhaal aan Ecomare. “Een beetje geopend en helemaal gaaf. Ik nam hem mee in een pakje zakdoeken. Daarna helemaal vergeten, tot ik maanden later dat pakje zakdoeken opende. Ik spoelde de schelp schoon, ook van binnen, en…. Wat een verrassing, een parel! Wauw… bijzonder hè?” Ze is met de schelp naar het MuZee, het schelpenmuseum in Scheveningen, gegaan. Daar hadden ze nog nooit een parel gezien in een Amerikaanse zwaardschede…..en wij bij Ecomare ook niet!

Uit Amerika
Amerikaanse zwaardschedes, de langwerpige schelpen die veel mensen kennen als scheermessen, leven al meer dan 25 jaar massaal aan de Nederlandse kust. Ze komen oorspronkelijk van de Noord-Amerikaanse Atlantische kusten. De larven van dit schelpdier zijn eind jaren ’70 met het ballastwater van schepen in Hamburg terechtgekomen. Van daaruit verspreidden de zwaardschedes zich razendsnel naar Nederland. In 1984 werd de eerste Amerikaanse zwaardschede op het strand van Texel gevonden. Nu komt deze soort voor van Frankrijk tot en met Denemarken. Amerikaanse zwaardschedes leven in ons land vooral in de diepere geulen op het wad en vlak achter de branding voor de Noordzeekust.

De parel in de Amerikaanse zwaardschede (foto: Ans Teunissen Fotografie)

Zandkorreltje
Parels ontstaan in allerlei soorten schelpen, wanneer per ongeluk een zandkorreltje of iets anders wat er niet hoort  in de mantel van het dier terecht komt. Zo'n vreemd voorwerp irriteert. Ter bescherming bouwt het schelpdier er een dun laagje parelmoer omheen. Zo lang het vervelende deeltje blijft zitten, worden er steeds meer laagjes omheen gemaakt.

Soms liggen er bergen zwaardschedeschelpen op het strand (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Bekende parelmakers
In Nederland maak je de meeste kans om parels te vinden in zoetwatermosselen. Deze schelpdieren maken ze vaker aan. Af en toe worden ook parels gevonden in mosselen en oesters uit de Waddenzee of Zeeland. Mosselparels zijn erg klein, maar die in oesters kunnen best groot worden. Afgelopen kerst vond een vrouw uit Yerseke nog een dubbele parel in een Zeeuwse oester. Toevallig vond een dorpsgenoot er diezelfde avond nog één. Toch is de kans erg klein om een parel in een oester te vinden, één op 35.000 wordt wel gezegd.

Eerste keer?
Hoewel de schelpen van de Amerikaanse zwaardschedes dus al een tijdje op onze stranden te vinden zijn, hadden we nog nooit eerder een parel gezien in deze soort. Mogelijk is dit de eerste vondst in Nederland. We zijn daarom erg benieuwd of er misschien meer vondsten bekend zijn.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over schelpdieren.

Tekst: Ecomare
Foto's: Ans Teunissen Fotografie; Foto Fitis, Sytske Dijksen