Stormmeeuw Larus canus, http://www.fws.gov/

Een december om niet snel te vergeten

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-JAN-2011 - December 2010 zal nog lang in ieders geheugen gegrift blijven staan. Voor het eerst sinds jaren hadden we weer eens een witte kerst. De strenge vorst en vele sneeuw elders in Europa dwongen vele vogels hun vaste winterstek te verlaten en op zoek te gaan naar een milder klimaat. Zo doken er af en toe 'bijzondere' gasten op in ons land omdat ze hoopten dat het hier beter zou zijn dan waar ze normaal de winter doorbrengen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op vrijdag 14 januari 2011

December 2010 zal nog lang in ieders geheugen gegrift blijven staan. Voor het eerst sinds jaren hadden we weer eens een witte kerst. De strenge vorst en vele sneeuw elders in Europa dwongen vele vogels hun vaste winterstek te verlaten en op zoek te gaan naar een milder klimaat. Zo doken er af en toe 'bijzondere' gasten op in ons land omdat ze hoopten dat het hier beter zou zijn dan waar ze normaal de winter doorbrengen. 

Stormmeeuw (foto: Donna A. Dewhurst, U.S. Fish and Wildlife Service)In Deventer zat een knobbelzwaan met een ring uit Letland. Deze vogel overwinterde in de winter van 2009/2010 nog in Kopenhagen, Denemarken. Deze winter vloog hij noodgedwongen dus nog verder naar onze omgeving. Het is voor Nederland de eerste knobbelzwaan uit Letland sinds 1979!

Nog meer leuke ringmeldingen
Vorige winter zijn er in Nederland 1800 stormmeeuwen gekleurringd. Dit gebeurde voor onderzoek naar plaatstrouw en overleving van de in Nederland overwinterende meeuwen. In de loop van december 2010 kwamen er meldingen van deze gekleurringde stormmeeuwen uit Duitsland, Polen en Denemarken. Daarna kwamen er steeds meer meldingen uit Nederland en later zelfs uit Engeland en België. Dit geeft aan dat ook de meeuwen deze winter, net als vorig jaar, flink in beweging zijn geweest. Direct nadat begin januari 2011 de dooi inviel, kwamen er alweer meldingen uit Duitsland van meeuwen die in december nog in Nederland zaten. Deze winter zijn er opnieuw 1200 stormmeeuwen gevangen en gekleurringd. We zijn benieuwd wat dat aan meldingen gaat opleveren: we blijven ze volgen.

Voor meer informatie, zie www.frankmajoor.nl.

Tekst: Frank Majoor en Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Donna A. Dewhurst, U.S. Fish and Wildlife Service