Nachtvlinders op beleef de winter

De Vlinderstichting
20-JAN-2011 - Het webcam project van Vogelbescherming Nederland ‘Beleef de winter’ heeft al spectaculaire beelden opgeleverd van vogels in een winterse tuin. Nu zijn er ook infraroodbeelden van nachtvlinders die ’s nachts op de vetbol zitten. Het is voor het eerst dat De Vlinderstichting nachtvlinders aantreft op vetbollen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Het webcam project van Vogelbescherming Nederland ‘Beleef de winter’ heeft al spectaculaire beelden opgeleverd van vogels in een winterse tuin. Nu zijn er ook infraroodbeelden van nachtvlinders die ’s nachts op de vetbol zitten. Het is voor het eerst dat De Vlinderstichting nachtvlinders aantreft op vetbollen. 

Wachtervlinder, hier op smeer (foto: Kars Veling)Dat er, ook in januari, nachtvlinders actief zijn als de temperatuur boven het vriespunt is was bekend, maar dat ze ook worden aangetrokken door vetbollen is nieuw voor De Vlinderstichting. Op het filmpje dat op het weblog van Beleef de winter te zien is, zien we twee uiltjes die aangetrokken zijn door het vet: ze lopen er overheen en snoepen ervan. Het is niet helemaal goed te zien om welke soort het gaat, maar het is het meest waarschijnlijk dat het om de wachtervlinder gaat. Deze is in januari volop actief en heeft ook de bouw van de vlinders op het filmpje. Wachtervlinders laten zich prima lokken door smeer (zoete, geurende stroop) op bomen (zie het natuurbericht van 10 januari), maar zijn blijkbaar ook niet vies van een lekkere vette hap! Ga naar het weblog van beleef de winter en kijk bij 17 januari, nachtvlinders op cam1.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting