muntvlindertje - primair

‘Bijzondere’ vlinder in de tuin: muntvlindertje

De Vlinderstichting
8-AUG-2022 - Het muntvlindertje is een heel algemene vlinder, dat verspreid door het hele land voorkomt. Het is een vlinder die vooral veel in tuinen voorkomt en daar dan ook veel wordt gezien. Maar omdat het een nachtvlinder is en ook een van de zogenaamde microvlinders, kun je de soort niet of moeilijk vinden in de ‘standaard’ vlinderboeken.

Muntvlindertjes drinken vaak uit de kruiden waarvan ook de rupsen leven, zoals wilde marjoleinEr komen dan ook veel vragen binnen bij De Vlinderstichting over het muntvlindertje. “Wat is dit toch voor een schitterend klein vlindertje dat in mijn tuin zit? Ik heb hem nog nooit gezien en kan in de boeken niet vinden wat het is. Het is vast een heel bijzondere soort”. Dat het muntvlindertje veel wordt gezien komt natuurlijk doordat hij redelijk veel voorkomt, maar ook doordat hij vooral veel in tuinen voorkomt. Daar zijn de mensen vaak en valt zo’n vlindertje dus meer op. Nu, in augustus, komt de tweede generatie volop tevoorschijn en heb je dus een goede kans om er een te zien te krijgen. De voorjaarsgeneratie vliegt van april tot in juni. Die vrouwtjes leggen eitjes en sterven. En nu komen, in de tweede generatie, de nakomelingen tevoorschijn. De rupsen leven, zoals je al uit de naam kunt afleiden, op diverse muntsoorten, waaronder watermunt, aarmunt en appelmunt, maar ook op wilde marjolein en andere verwante planten als veldsalie, citroenmelisse, wild kattenkruid en soorten steentijm.

Op het kaartje de waarnemingen van muntvlindertjes de afgelopen vijf jaar

De herkenning is niet moeilijk. Het is een klein vlindertje, dat als een driehoekje op de bladeren of bloemen zit. De vleugels zijn prachtig paarsbordeauxrood met gele vlekjes. Er is nog wel een andere micro die er sterk op lijkt, de purpermot, maar die komt niet zoveel in tuinen voor. In rust heeft de purpermot een 'snor' op de vleugels. Ook heeft de purpermot een ronde stip richting het centrum van de ondervleugel; bij het muntvlindertje ontbreekt deze stip.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartje: NDFF