Bonte brandnetelmot vergist zich

De Vlinderstichting
24-FEB-2011 - Onlangs ontving De Vlinderstichting een melding van een vers uitgekomen bonte brandnetelmot. Dat is vreemd want deze micro nachtvlinder vliegt normaal gesproken pas vanaf juni. Waarschijnlijk is de rups met openhaardhout mee naar binnen gekomen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Onlangs ontving De Vlinderstichting een melding van een vers uitgekomen bonte brandnetelmot. Dat is vreemd want deze micro nachtvlinder vliegt normaal gesproken pas vanaf juni. Waarschijnlijk is de rups met openhaardhout mee naar binnen gekomen.

De bewuste bonte brandnetelmot (foto: Jop Bakker)De bonte brandnetelmot (Anania hortulata) is een heel algemene micro nachtvlinder, die in het hele land voorkomt. De rupsen leven vooral op brandnetel, maar ook wel op allerlei andere kruiden. Het is een echte zomervlinder, die vliegt van juni tot ver in augustus. In de winter is de soort rups. Opmerkelijk was dan ook de foto die De Vlinderstichting kreeg toegestuurd van Jop Bakker: een kakelverse brandnetelmot in februari. De vlinder was binnenshuis gevonden en daar ligt ook de reden voor dit extreem vroege verschijnen. Waarschijnlijk zat de rups op openhaardhout, dat buiten onder een afdak wordt bewaard. Bij die opslag staat ook veel brandnetel en waarschijnlijk is de rups van die brandnetel naar het haardhout gekropen om te overwinteren. Nadat hij eerst buiten al een flinke koude periode doormaakte, is er hout verplaatst naar binnen en door de hoge temperaturen daar is de rups verpopt en enige tijd later de vlinder uitgekomen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Jop Bakker