Paartje bruine kikker in paarhouding (amplex) op het ijs, eind februari Zuid-Limburg

Hitsige bruine kikkers trotseren nachtvorst

Stichting RAVON
9-MRT-2011 - De aanhoudende nachtvorst van de laatste weken heeft de bruine kikkers er niet van weerhouden zich voort te planten onder het ijs in poelen en sloten. Dat bewijzen de ingezonden foto’s die RAVON ontving uit Zuid-Limburg. Ook de eerste eiklompen van bruine kikkers zijn inmiddels aangetroffen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op woensdag 9 maart 2011

De aanhoudende nachtvorst van de laatste weken heeft de bruine kikkers er niet van weerhouden zich voort te planten onder het ijs in poelen en sloten. Dat bewijzen de ingezonden foto’s die RAVON ontving uit Zuid-Limburg. Ook de eerste eiklompen van bruine kikkers zijn inmiddels aangetroffen.

Het is bekend dat bruine kikkers heel vroeg in het voorjaar naar hun voortplantingswateren trekken om te paren en eitjes af te zetten. Maar nog nooit ontvingen we een foto waarop bruine kikkers in paarhouding (amplex) onder het ijs te zien zijn. Dat de bruine kikkers ondanks de aanhoudende nachtvorst al begonnen zijn met de eiafzet, bleek uit een andere ingezonden foto gemaakt in de Hoge Fronten te Maastricht eind februari. Of deze vroege eiafzet de aanhoudende nachtvorst doorstaat en jonge kikkervisjes zal opleveren moet nog blijken.

Paartje bruine kikkers in paarhouding (amplex) op het ijs, eind februari 2011, Zuid-Limburg (foto: Alex Kloor)

De bruine kikker komt voor in tal van watertypen, mits deze zonbeschenen, ondiepe oeverzones bevatten. Deze oeverzones zijn belangrijk voor de voortplanting. De bruine kikker kan worden aangetroffen tot in stedelijke gebieden en behoort tot de meest algemeen voorkomende amfibieënsoorten in Nederland. Voor een goed landbiotoop is de aanwezigheid van bosjes en ruigten in een kleinschalig landschap van groot belang. Links: paartje bruine kikkers in paarhouding (amplex) onder het ijs, eind februari, Zuid-Limburg; Rechts: eiklompen bruine kikker in Hoge Fronten, eind februari, Maastricht (foto’s: Alex Kloor)

De eiklompen worden in maart afgezet. Dit gebeurt vaak met enkele tientallen klompen tegelijk op slechts enkele vierkante meters. De mannetjes van de bruine kikkers maken daarbij een zacht, brommend geluid. Na de voortplanting gaan de volwassen dieren al weer snel het land op. Bruine kikkers overwinteren zowel op het land als in het water.

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Alex Kloor