RAVON-medewerkers in actie

Succesvolle wegvangactie Baarlose Brulkikker

Stichting RAVON
20-APR-2011 - In Baarlo is de eerste tuinvijver succesvol brulkikkervrij gemaakt. De brulkikker behoort tot de tien gevaarlijkste exotische amfibieën ter wereld en ingrijpen is noodzakelijk om te voorkomen dat de kikker zich verder verspreidt en grote schade aanricht aan inheemse amfibieën. Er was enige hoop dat de dieren de strenge winter niet zouden overleven, maar dat bleek niet het geval. Actie was dus noodzakelijk.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op woensdag 20 april 2011

In Baarlo is de eerste tuinvijver succesvol brulkikkervrij gemaakt. De brulkikker behoort tot de tien gevaarlijkste exotische amfibieën ter wereld en ingrijpen is noodzakelijk om te voorkomen dat de kikker zich verder verspreidt en grote schade aanricht aan inheemse amfibieën. Er was enige hoop dat de dieren de strenge winter niet zouden overleven, maar dat bleek niet het geval. Actie was dus noodzakelijk.

In september vorig jaar is voor het eerst in twintig jaar voortplanting ontdekt van Amerikaanse brulkikkers in twee tuinvijvers in Baarlo (Noord-Limburg), zie het Natuurbericht van 5 oktober 2010 hierover. De brulkikkers in Baarlo zijn nakomelingen van brulkikkers die nog tot begin jaren negentig verkocht werden als vijverdieren. Vanwege het grote gevaar dat brulkikkers vormen voor de inheemse amfibieën is vorige week gestart met de wegvangactie.

Eén van de weggevangen volwassen brulkikkers (vrouwtje) in Baarlo (foto: Raymond Creemers)

Rond de tuinvijver is al in maart een raster geplaatst met vangemmers om te voorkomen dat de brulkikkers uit de vijver zouden vertrekken of er naar toe zouden trekken. Vorige week is de vijver drooggepompt door medewerkers van RAVON en de tuineigenaar. De dikke sliblaag op de bodem is deels weggepompt en deels handmatig met emmers en kruiwagens verwijderd. Dit bleek nog een flinke klus, maar uiteindelijk is het na drie dagen werk gelukt de vijver geheel droog te leggen. In totaal werden er ruim 3000 kikkervissen van de brulkikker, twee onvolwassen dieren en twee volwassen brulkikkers weggevangen. Daarnaast werden er tientallen vissen, enkele bruine en groene kikkers, een gewone pad en een Alpenwatersalamander weggevangen. Vlak bij de vijver werd ook een kleine watersalamander waargenomen.

RAVON-medewerkers in actie (foto: Raymond Creemers)

De vijver ligt nu droog, maar verwacht wordt dat er zich onder de oeverbeplanting mogelijk nog enkele brulkikkers verschuilen. Daarom zal de oeverbeplanting verwijderd worden en de vijver daarna volledig in oorspronkelijke staat hersteld worden. Het raster om de vijver zal er voor zorgen dat zich hier geen brulkikkers meer kunnen vestigen, daarnaast komt er ook een raster om de gehele tuin.

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!

Tekst: Raymond Creemers & Edo Goverse, RAVON
Foto: Raymond Creemers, RAVON