Zeldzame bonte beer in Noord-Groningen

De Vlinderstichting
20-JUN-2011 - In Borgsweer, in het noordoosten van de provincie Groningen is een bonte beer aangetroffen. Deze prachtige nachtvlinder is alleen in Zuid-Limburg inheems. Dit exemplaar komt vast niet daarvandaan, maar uit Duitsland.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

In Borgsweer, in het noordoosten van de provincie Groningen is een bonte beer aangetroffen. Deze prachtige nachtvlinder is alleen in Zuid-Limburg inheems. Dit exemplaar komt vast niet daarvandaan, maar uit Duitsland.

Bonte beer (foto: P.A. Goudriaan)De bonte beer (Callimorpha dominula) is, zijn naam zegt het al, een bonte verschijning. De achtervleugel, die hij in rust heeft verborgen, is prachtig dieprood. De voorvleugels zijn metaalglanzend blauwzwart met witte stippen die in de richting van de kop meer oranje gekleurd zijn. Het is een vrij forse vlinder, ter grootte van een dagpauwoog. De vlinders vliegen overdag, bezoeken bloemen van onder andere distels en zitten vaak te rusten op bladeren. De mannetjes vliegen aan het eind van de middag en het begin van de avond in wilde patrouillevluchten heen en weer. Ze vliegen ook ´s nachts en komen op licht af. Het is een zeer zeldzame soort die alleen in het uiterste zuiden van Limburg inheems is. Het leefgebied van de soort bestaat uit moerassen, rivieroevers, natte graslanden en andere vochtige gebieden. De rups leeft op allerlei plantensoorten waaronder gewone smeerwortel, koninginnenkruid, brandnetel, braam, wilg, kamperfoelie en moerasspirea. De soort is niet bekend uit het noorden van ons land, maar er zijn wel af en toe zwervers vanuit omliggende landen. De bonte beer die in de tuin bij de familie Oosterhoff in Borgsweer is gevonden zal waarschijnlijk uit Duitsland afkomstig zijn.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: P.A. Goudriaan