Meles meles. Das, Saxifraga-Mark Zekhuis
www.saxifraga.nl

Veilige dassenoversteek in Bergherbos

2-JUN-2011 - Dankzij het groot onderhoud aan N335 tussen Zeddam en Beek (Gld) kunnen dassen van het Bergherbos deze weg voortaan veilig oversteken. Tijdens de werkzaamheden is een betonnen buis onder de weg gelegd die als dassentunnel dient.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Dankzij het groot onderhoud aan N335 tussen Zeddam en Beek (Gld) kunnen dassen van het Bergherbos deze weg voortaan veilig oversteken. Tijdens de werkzaamheden is een betonnen buis onder de weg gelegd die als dassentunnel dient.

Das (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)Tot voor kort riskeerden de dassen uit het Bergherbos hun leven als ze de weg, die dwars door het bos loopt, de N335 tussen Zeddam en Beek, overstaken. Nu is er een dassentunnel onder gelegd en een nieuw raster langs de weg. Dit raster begeleidt de dieren naar de ingang van de dassentunnel.

Tweede onversteek
De nieuwe veilige oversteek is de tweede dassentunnel onder de N335. De tunnel was een wens van Natuurmonumenten, omdat boswachters de afgelopen jaren verschillende malen dassen langs de weg hebben gevonden die onder de wielen van een auto waren gekomen. Dankzij medewerking en financiële steun van de provincie Gelderland kunnen de dassen nu veilig oversteken.

Het gaat goed met de dassen in Nederland. Steeds meer natuurgebieden worden met elkaar verbonden en verkeersobstakels worden weggenomen, en daar profiteert de das van. Ook in het Bergherbos. Hoeveel dassen er in het Bergherbos leven weet beheerder Gerard Bruens van Natuurmonumenten niet exact. Hij weet wel dat er zeker tien bewoonde dassenburchten zijn.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis