Blauwe mossel met byssusdraden

Loopje mossel is slimme strategie

9-JUL-2011 - Mossels hebben een speciaal loopje. Dat concludeerden onderzoekers die de bewegingen van mossels bekeken. ‘De natuur zit vernuftig in elkaar’,’ vertelt Monique de Jager. ‘Een mossel zoekt de veiligheid van andere mossels op en doet dat door een reeks korte bewegingen af te wisselen met een langere 'stap'.‘ De Jager is onderzoeker binnen het grote onderzoeksproject Waddensleutels, dat Natuurmonumenten trekt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Mossels hebben een speciaal loopje. Dat concludeerden onderzoekers die de bewegingen van mossels bekeken. ‘De natuur zit vernuftig in elkaar’,’ vertelt Monique de Jager. ‘Een mossel zoekt de veiligheid van andere mossels op en doet dat door een reeks korte bewegingen af te wisselen met een langere "stap".‘ De Jager is onderzoeker binnen het grote onderzoeksproject Waddensleutels, dat Natuurmonumenten trekt.

‘Op het eerste gezicht lijken mossels stil te liggen op de wadbodem. Toch is niets minder waar.’ De Jager laat met videobeelden zien dat mossels zich groeperen in langgerekte clusters. ‘Deze strategie wordt gestuurd door twee factoren: veiligheid en voedsel. De mossels zoeken elkaar op. Dat werkt beschermend tegen vijanden.

Mosselen (foto: Saxifraga-Peter Meininger)

Voordeel van elkaar
Het nadeel is dat ze zo samen concurreren om hetzelfde voedsel. De Jager: ’Mosselen filteren hun eten uit het stromende zeewater. Door in lange strengen te gaan liggen hebben ze voordeel van elkaars nabijheid en toch voldoende vers water, met voedsel.’

Bekijk onderstaande video van Scienceflash. Vanaf minuut 2.25 legt De Jager haar resultaten uit:

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Zoektocht op onbekende plek
Wanneer mossels uitgezaaid worden op een wadplaat, bijvoorbeeld om een mosselbed te maken, zoeken de jonge mosselen elkaar op. Een mossel kan niet zien waarheen hij beweegt. ‘Daar heeft de mossel een slimme strategie voor ontwikkeld’, legt De Jager uit. ‘De mossel verkent in een paar korte stappen zijn omgeving. Als hij niet vindt wat hij zoekt, maakt hij een grote stap.’ Columnist Koos Dijksterhuis vergeleek het in Trouw met de wijze waarop mensen schelpen zoeken op het strand.

Razendsnelle vorming
Deze zoekstrategie zorgt er uiteindelijk voor dat de strengpatronen in de mosselbedden zich razendsnel vormen. Dit bleek ook tijdens praktijkproeven van het Waddensleutelsproject onder Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling.

Waddensleutels
Het onderzoek naar de mosselen wordt uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en is onderdeel van de projecten Waddensleutels en Mosselwad. Binnen Waddensleutels werkt Natuurmonumenten samen met drie onderzoeksinstituten en Staatsbosbeheer aan het verkrijgen van kennis om schelpenbanken te kunnen herstellen in de Waddenzee.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Peter Meininger
Video: Scienceflash