Merel. Ruud van Beusekom, Vogelbescherming

Zachte winter maakt de lentekriebels los

Sovon Vogelonderzoek Nederland
3-JAN-2012 - De ons voorgespiegelde ‘horror-winter’ laat nog even op zich wachten. Intussen zijn bij verschillende vogels de lentekriebels echt goed losgebarsten, getuige een broedgeval van merels in Valkenswaard. Bijzonder!

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 3 januari 2012

De ons voorgespiegelde ‘horror-winter’ laat nog even op zich wachten. Intussen zijn bij verschillende vogels de lentekriebels echt goed losgebarsten, getuige een broedgeval van merels in Valkenswaard. Bijzonder!

Merel (foto: Piet Munsterman, Saxifraga)Iedere aanloop van de winter is het weer raak. Op het SOVON-kantoor krijgen we meldingen binnen over jonge futen of jonge nijlganzen en of dat niet zielig is. Blijkbaar zijn sommige vogelsoorten hardleers en proberen toch een nest groot te brengen terwijl er kou en sneeuw te verwachten is. Zulke late legsels zijn zelden succesvol.

Recent kregen we een melding van een broedgeval van merels bij een appartementencomplex in Valkenswaard. De jongen zijn op Tweede Kerstdag uit het ei gekropen. De zachte weersomstandigheden van de laatste weken zullen hier ongetwijfeld debet aan geweest zijn. Bij zulke zachte weersomstandigheden proberen ze het gewoon, zo ook dit merelstel. Of de jongen ook daadwerkelijk groot worden, is maar zeer de vraag. Als die horrorwinter deze week begint, dan valt het ergste te vrezen.

Gelukkig houden de bewoners van het appartement het nest nauwlettend in de gaten.
Kijk op de site van Omroep Brabant voor een filmpje.
Uiteraard wenst SOVON iedereen een gezond, goed en vogelrijk nieuwjaar toe!

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga