Jonge bever in kroos

Beverkalender juli: jonge bevers maken uitstapjes

Zoogdiervereniging
13-JUL-2012 - Inmiddels zijn de meeste jonge bevers zo oud dat ze ’s avonds en ’s nachts af en toe de beslotenheid en veiligheid van de burcht verlaten. De eerste uitstapjes duren maar kort. Daarbij blijven ze aanvankelijk vlak bij de ingang. Meestal ligt een burcht verscholen onder een boom of struik, waarbij de takken over het water hangen. Die zorgen zo voor een mooie dekking voor de jongen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Inmiddels zijn de meeste jonge bevers zo oud dat ze ’s avonds en ’s nachts af en toe de beslotenheid en veiligheid van de burcht verlaten. De eerste uitstapjes duren maar kort. Daarbij blijven ze aanvankelijk vlak bij de ingang. Meestal ligt een burcht verscholen onder een boom of struik, waarbij de takken over het water hangen. Die zorgen zo voor een mooie dekking voor de jongen.

Bij het observeren van een burcht merk je aanvankelijk niet dat er jongen aanwezig zijn, omdat ze onder de takken blijven. Aan het gedrag van de oudere bevers kan men toch een idee krijgen of er jongen aanwezig zijn. Een enkele keer brengen de ouders of de broers en zussen van de voorgaande twee jaar voedsel naar de jongen. Je ziet dan een bever met kruiden of een tak met bladeren naar de burcht zwemmen en daar onderduiken. Heb je dit in de maanden juni tot augustus bij een burcht waargenomen, dan mag je gerust aannemen dat er jongen aanwezig zijn. Andersom geldt dit niet. Je kunt uren observeren zonder voergedrag te zien terwijl er toch jongen aanwezig zijn. Waar men verder op moet letten is het geluid van gespetter van spelende jonge bevers onder die struiken.

Jonge bever in het kroos (foto: M. Kaandorp en C. Lange)

Als er meerdere jongen tegelijkertijd uit de burcht onder de takken aanwezig zijn, dan zijn die soms ook vocaal te horen. Jonge bevers produceren een hoog klagend, murmelend geluid. Als je het eenmaal gehoord hebt, vergeet je dat nooit meer. Na een aantal weken komen ze van onder de struiken tevoorschijn. Indien er tegelijkertijd meerdere jongen met oudere dieren buiten zijn, kan men met wat geluk alleraardigste taferelen aanschouwen, zoals een jonge bever die zijn best doet om al zwemmend op de rug van een oudere bever te klimmen. Ook worstelende bevers zijn een lust voor het oog.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Jonge bevers (filmpje: Willy de Koning)

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: M. Kaandorp en C. Lange
Filmpje: Willy de Koning