Fritillaria meleagris. Kievitsbloem

Zeldzame kievitsbloemen bloeien in Salland

20-APR-2012 - Afgelopen week was het zover: de kievitsbloemen in Salland bloeien weer! Boswachter Marion Plagge: 'Ze zijn heel zeldzaam, dus het is altijd weer spannend: hoeveel zullen het er dit jaar zijn?'

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Afgelopen week was het zover: de kievitsbloemen in Salland bloeien weer! Boswachter Marion Plagge: "Ze zijn heel zeldzaam, dus het is altijd weer spannend: hoeveel zullen het er dit jaar zijn?"

Bijna uitgestorven
De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water in Zwolle. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Daarnaast zijn er nog wat kleinere groeiplaatsen, waaronder Salland.

Kievitsbloem (foto: Dirk Hilbers)

Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die 's winters onder water stonden. Marion Plagge: "De plant kan erg slecht tegen aanpassingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven. Zonde, ze zijn zo mooi!"

Afhankelijk van de waterstand
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een plant uit de leliefamilie. Het is een in het wild in Nederland zeer zeldzaam voorkomend bolgewas, dat wettelijk beschermd is. Wist u dat de planten er acht jaren over doen om in bloei te komen? De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z'n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.

Meer weten over de kievitsbloemen?
Wil je ze zelf zien bloeien of ben je benieuwd naar het aantal kievitsbloemen? Neem contact op met boswachter Daan (d.vreugdenhil@natuurmonumenten.nl) of volg Daan op twitter: @bosw8terdaan

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Dirk Hilbers, Saxifraga