Steur

Uitgezette steuren op weg naar Noordzee

ARK Rewilding Nederland
11-MEI-2012 - Op 9 en 10 mei vond de historische herintroductie plaats van de Atlantische steur in de Nederlandse rivieren. Alle steuren zijn gezenderd ten behoeve van onderzoek naar hun gebruik van het Rijnsysteem. Twee van de zeventien steuren zijn inmiddels gespot.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Op 9 en 10 mei vond de historische herintroductie plaats van de Atlantische steur in de Nederlandse rivieren. Alle steuren zijn gezenderd ten behoeve van onderzoek naar hun gebruik van het Rijnsysteem. Twee van de zeventien steuren zijn inmiddels gespot.

Een dier dat op 9 mei door prinses Laurentien met een aantal basisschoolkinderen werd vrijgelaten in de Nieuwe Maas bij Rotterdam, bevond zich vanochtend, 11 mei om 7 uur, bij de Europoort in de Nieuwe Waterweg, de enige open arm naar onze Noordzee. Gisteren werd het dier meerdere malen gespot in de Oude Maas bij Spijkenisse.

Eén van de veertien steuren die op 10 mei bij Nijmegen het ruime sop kozen, werd afgelopen nacht om drie uur al gesignaleerd bij Brakel. Deze vis had dus in 12 uur tijd al 60 kilometer afgelegd. Hieruit blijkt maar weer dat steuren sterke, snelle, gestroomlijnde zwemmers zijn die goed gebruik maken van de stroming. Ongetwijfeld is dit dier alweer verder richting Noordzee gezwommen, waar zich dus één van zijn compagnons bevindt.

Alle steuren zijn voorzien van transponders in hun buik die vier jaar lang melden waar ze zich bevinden via het NEDAP-systeem. In de Nederlandse rivieren bevinden zich op gezette afstanden kabels op de bodem. Zodra een steur een kabel overzwemt, geeft de transponder een uniek signaal af, waardoor precies bekend wordt welke vis wanneer over welke kabel zwemt.

Bovenstaande informatie is verkregen via Andre Breukelaar van Rijkswaterstaat.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Jelger Herder