Halfbroers herenigd in de Diezemonding

FREE Nature
3-FEB-2014 - De koniks van FREE Nature leven in een natuurlijke kudde. In zo’n kudde worden veulens geboren en ontstaan vanzelf nieuwe familiegroepen. Ook verhuizen de dieren wel eens van leefgebied. Op 27 januari werden twee halfbroers na bijna een jaar gescheiden te hebben geleefd, herenigd in de Diezemonding in Den Bosch. Eenmaal samen was hun vriendschapsband van vroeger duidelijk zichtbaar.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

De koniks van FREE Nature leven in een natuurlijke kudde. In zo’n kudde worden veulens geboren en ontstaan vanzelf nieuwe familiegroepen. Ook verhuizen de dieren wel eens van leefgebied. Op 27 januari werden twee halfbroers na bijna een jaar gescheiden te hebben geleefd, herenigd in de Diezemonding in Den Bosch. Eenmaal samen was hun vriendschapsband van vroeger duidelijk zichtbaar.

De twee hengsten Natsu (uit 2009) en Kaïn (uit 2010) zijn halfbroers. Beide zijn zonen van de hengst Pavlov en geboren in het Munnikenland bij Slot Loevestein. Bij opgroeiende jonge hengsten komt er een moment waarop zij de geboorteharem moeten verlaten. De leidhengst, vaak de vader van de jonge hengstjes, tolereert de zonen meestal tot een leeftijd van één of twee jaar. Daarna wordt het tijd om op eigen benen te staan. De jonge hengstjes worden dan uitgestoten uit hun geboorteharem en sluiten zich aan bij de hengstengroep.

Hengstengroep in het Munnikenland in 2011 (foto: Tanja de Bode)

Het leven in de hengstengroep, ook wel vrijgezellengroep, staat in het teken van voorbereiding. Er wordt veel gespeeld en gestoeid, maar ook gegeten en geluierd. Zo ontwikkelen de jonge hengsten zich tot het moment dat ze sterk en stoer genoeg zijn om zelf een harem te stichten. Wanneer er jonge, onverwante dochters uit de harems worden uitgestoten, grijpen de jonge hengsten hun kans.

Soms is het nodig om genetisch onverwante dieren toe te voegen aan een populatie in een leefgebied. Zolang paarden in een natuurlijke kudde de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een onverwante partner, dan voorkomen zij zelf inteelt. Vanuit de kudde gezien kunnen de onverwante, nieuwe dieren het beste jonge hengsten zijn. Zij worden opgenomen in de hengstengroep en van daaruit ontwikkelen zich weer nieuwe harems met de nieuwe hengsten. Dat is ook gebeurd met Kaïn. Hij vertrok maart 2013 van zijn geboortegrond naar Oostvoorne, om daar een nieuw harem te vormen. En met succes!

Natsu, zijn oudere broer, bleef achter in het Munnikenland. Maar ook hij zat niet stil. Samen met een andere jonge hengst stichtte hij in april 2013 met 4 jonge merries een nieuwe harem. De andere hengst als leidhengst en Natsu als secondant, of hulp-leidhengst.

In 2014 waren nieuwe paarden nodig in de Diezemonding in Den Bosch. De harem van Kaïn was hier al eerder naartoe verhuist. Eind januari werd hier de harem van Natsu aan toegevoegd, waardoor beide broers weer herenigd waren. Meteen na het loslaten van de harem van Natsu kwam Kaïn al polshoogte nemen. De herkenning was al snel een feit. De broers waren blij elkaar te zien. Ze snuffelden en stoeiden wat. Maar er was ook verwarring. Beide hengsten hebben nu immers een aantal dames om zich heen verzameld. Een andere situatie dan destijds in de hengstengroep. Daarover waren ze het echter al snel eens: hoe diep die vriendschap ook zit, van elkaars merries blijf je af!

Links Natsu, rechts Kaïn, enkele minuten na hereniging op 27 januari (foto: Tanja de Bode)

De eerste dagen zijn de harems dicht in elkaars buurt gebleven, met veel interactie als gevolg. Liefkozen en schijngevechten wisselen elkaar af. Ze hebben heel wat in te halen!

Links Kaïn, rechts Natsu in een schijngevecht (foto: Tanja de Bode)

Tekst en foto's: Tanja de Bode, FREE Nature