Honderden atalanta's

De Vlinderstichting
27-AUG-2012 - De atalanta is al weer een paar weken regelmatig aanwezig in tuinen en andere plekken met bloeiende planten. De afgelopen dagen nemen de aantallen van deze trekvlinder plaatselijk sterk toe, tot soms wel 600 bij elkaar.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De atalanta is al weer een paar weken regelmatig aanwezig in tuinen en andere plekken met bloeiende planten. De afgelopen dagen nemen de aantallen van deze trekvlinder plaatselijk sterk toe, tot soms wel 600 bij elkaar.

Een paar van de 600 atalanta’s (foto: Marco van der Lee)De atalanta trekt in het voorjaar vanuit zuidelijker streken naar Nederland, onder andere om zich voort te planten. In juli en augustus verschijnen de nakomelingen, die voor een deel weer terug trekken naar het zuiden. Die nakomelingen zien we nu al een aantal weken. Het was geen topjaar voor de soort, maar toch werden ze regelmatig in lage aantallen gemeld op Telmee en Waarneming.nl. Vanaf 20 augustus zien we de soort duidelijk toenemen: het gemiddelde aantal dat werd gemeld verdubbelde en verdrievoudigde. Plaatselijk werden zelfs extreem veel atalanta’s geteld. Zo ontvingen we een mail van Marco van der Lee: “Ik telde vandaag heel veel atalanta’s, ruim 600, in Wervershoof-Andijk aan het IJsselmeer (NH). Deze aantallen zag ik nog nimmer. Gefoerageerd werd vooral op vlinderstruiken en koninginnenkruid, zowel op de wilde als de gecultiveerde vorm”.

Ook de gele luzernevlinder wordt waargenomen (foto: Marco van der Lee)Ook uit andere plekken kwamen meldingen van 100, 150 of nog meer atalanta’s. Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze grote aantallen, die elkaar trouwens niet uitsluiten en dus ook allebei hun bijdrage kunnen leveren. Mogelijk heeft het wisselvallige weer in de zomer gezorgd voor een prima ontwikkeling van de rupsen. Er was genoeg regen om de waardplant waarvan de rupsen eten, grote brandnetel, zich uitstekend te laten ontwikkelen en mogelijk hebben erg veel rupsen succesvol kunnen verpoppen. Daarnaast kunnen de atalanta’s die we hier nu zien ook uit noordelijker streken komen. Vanuit Scandinavië trekken de atalanta’s onder andere via ons land door naar het zuiden. Behalve atalanta worden ook regelmatig gele en oranje luzernevlinders gemeld, ook trekvlinders. De komende weken kunnen de trekvlinders nog verder toenemen en we zijn benieuwd wat er de komende tijd zal worden doorgegeven via Telmee en Waarneming.nl.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Marco van der Lee