Afgelopen winter meer grote grazers bijgevoerd dan anders

FREE Nature
18-APR-2013 - De winter duurde lang, erg lang, en dat merkten ook de grote grazers in tal van natuurgebieden. Afgelopen winter is er op meer plekken bijgevoerd dan in andere jaren. Bijvoeren blijft de uitzondering op de regel bij FREE Nature. In de uiterwaarden van het Munnikenland werd bijvoorbeeld voor het eerst in twaalf jaar bijgevoerd. Lokaal stoppen beheerders nu met bijvoeren, op andere plekken gaan we nog een weekje door.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

De winter duurde lang, erg lang, en dat merkten ook de grote grazers in tal van natuurgebieden. Afgelopen winter is er op meer plekken bijgevoerd dan in andere jaren. Bijvoeren blijft de uitzondering op de regel bij FREE Nature. In de uiterwaarden van het Munnikenland werd bijvoorbeeld voor het eerst in twaalf jaar bijgevoerd. Lokaal stoppen beheerders nu met bijvoeren, op andere plekken gaan we nog een weekje door.

Voor het eerst in twaalf jaar moest er afgelopen winter worden bijgevoerd in de uiterwaarden van het Munnikenland. Bijvoeren is ook een unicum in de Diezemonding rondom Den Bosch. In beide gebieden gaat de beheerder nog minimaal een weekje door met voeren, omdat er nog te weinig voedsel in het gebied aanwezig is. Anders is het in het Groenlanden complex van de Geldersche Poort. Hier zag de beheerder dat de Galloways en Koniks nauwelijks nog op het hooi afkwamen en dus blijkbaar elders hun kostje weer bij elkaar konden scharrelen. Hier is nu gestopt met bijvoeren, en zijn ook de dijkoversteken tot de uiterwaarden (Stadswaard, Oude Waal en Bizonbaai) weer open gezet.

Bijvoeren Rode Geuzen in het Munnikenland (foto: Tanja de Bode)

Bijvoeren is bij FREE Nature de uitzondering op de regel. In alle gebieden wordt de grootte van de kudde aangepast op het voedselaanbod in de winterperiode. Doordat de afgelopen winter langer duurde dan normaal, moesten we op verschillende plaatsen bijvoeren om aan de zorgplicht te voldoen. Een andere uitzondering vond plaats in enkele uiterwaardgebieden, bijvoorbeeld de uiterwaarden rondom Beuningen. Hoog water zorgde er hier voor dat veel van het nog aanwezige voedsel onder een laag zand en slib kwam te liggen. Aangezien de dieren (nog) niet vrij kunnen weg trekken naar hoger gelegen gronden leidt hoog water dus zo nu en dan tot bijvoeren.

FREE Nature kiest ervoor om bijvoeren zoveel mogelijk te beperken. Hierdoor hebben de dieren een maximale invloed op hun leefomgeving. Juist in de wintermaanden moeten ze dan opzoek naar alternatief voedsel en gaan ze onder andere snoeien van bomen en struiken.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto: Tanja de Bode, FREE Nature