Pallas eekhoorn

Vangsten Pallas’ eekhoorn lopen voorspoedig

Zoogdiervereniging
6-DEC-2012 - Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Die vangactie verloopt zeer voorspoedig, want inmiddels zijn al 215 dieren weggevangen en naar het opvangcentrum overgebracht. Afgelopen zomer heeft de vangactie op een laag pitje gestaan, maar inmiddels wordt er weer volop gevangen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Deze vangactie verloopt zeer voorspoedig, want inmiddels zijn al 215 dieren weggevangen en naar het opvangcentrum overgebracht. Afgelopen zomer heeft de vangactie op een laag pitje gestaan, maar inmiddels wordt er weer volop gevangen.

Een eekhoorn met problemen
De Pallas’ eekhoorn komt oorspronkelijk uit China en heeft zich in de omgeving van Weert gevestigd nadat in 1998 een aantal dieren van een dierenhandelaar was ontsnapt. In toenemende mate zorgden deze eekhoorns voor overlast. Op de eerste plaats verdringen ze de inheemse rode eekhoorn. Er bereikten ons verschillende verhalen dat bewoners op een gegeven moment naast de inheemse eekhoorns een vreemde eekhoorn zagen. In de loop van enkele jaren sloeg dat beeld geheel om. Er werden alleen nog maar Pallas’ eekhoorns gezien. Daarnaast meldden huizenbezitters dat de Pallas’ eekhoorn in een aantal gevallen schade veroorzaakten. Schades die gemeld zijn: doorknagen van kunststof water- en elektriciteitsleidingen, gaten in plafondplaten, dak- en panlatten, en ontbasten van met name walnootbomen waardoor die deels afsterven.

Pallas eekhoorn (foto: Ard van Roij)

Medewerking gezocht!
Als u een bewoner, grondeigenaar of beheerder in het gebied Ell, Weert en Swartbroek bent, vragen we om uw medewerking. Heeft u Pallas’ eekhoorns waargenomen, bijvoorbeeld in uw tuin of in een bos, dan horen we dat graag van u. Ook als er eerder al Pallas’ eekhoorns bij u zijn weggevangen, maar er weer nieuwe dieren zijn verschenen, willen we dat graag weten. Op basis van deze informatie kan de Zoogdiervereniging effectief de dieren wegvangen en op laten vangen.

Hoe herken je een Pallas’ eekhoorn?

  Vachtkleur Staartkleur Buikkleur Oren
Rode eekhoorn roodoranje, grijs of zwart roodoranje, grijs of zwart wit in herfst en winter meestal oorpluimen
Pallas’ eekhoorn grijsgroen grijs met een lichte punt rood nooit oorpluimen


We krijgen vrij vaak meldingen van Pallas’ eekhoorns, waarbij later blijkt dat het om donkergekleurde rode eekhoorns gaat. Een goed kenmerk om de twee te onderscheiden is de kleur van de buik: die is bij de rode eekhoorn altijd wit.

Melden waarnemingen Pallas’ eekhoorn
Woont u in de buurt van Weert en heeft u een Pallas’ eekhoorn gezien? Meldt dit dan bij de Zoogdiervereniging, die de vangactie coördineert. Melden kan via de invoermodule op zoogdiergezien.nl of een email naar de Zoogdiervereniging. U kunt ook de gemeente Weert (0495-575000) of Leudal (0475-859000) bellen om uw waarneming door te geven.

Meer info
Op de website van de Zoogdiervereniging kunt u meer informatie vinden over de Pallas’ eekhoorn en de vangactie.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Ard van Roij