Pallas' eekhoorn voor eenmalig gebruik

Gezocht: de laatste Pallas’ eekhoorns van Limburg

Zoogdiervereniging
2-FEB-2016 - In de omgeving van Weert zijn omstreeks 1998 een aantal Pallas’ eekhoorns ontsnapt. In de jaren erna is een populatie ontstaan van enkele honderden dieren. De Pallas’ eekhoorn is echter een exotische diersoort, oorspronkelijk afkomstig uit China, die schade veroorzaakt aan huizen, bomen, kabels en ook de inheemse rode eekhoorn verdringt.

Sinds 2011 worden de aanwezige Pallas’ eekhoorns weggevangen en ondergebracht in dierentuinen en dierenparken in heel Europa. In Nederland zijn inmiddels 247 dieren gevangen, met in oktober 2015 nog een vangst. Daarmee lijkt de populatie vrijwel geheel weggevangen te zijn.

Wij vragen eenieder extra alert te zijn op de echt allerlaatste Pallas’ eekhoorns, zodat ook deze laatste individuen gevangen kunnen worden. Worden deze laatste dieren niet tijdig gevangen, dan kan er alsnog weer een populatie ontstaan. U kunt ons helpen door op te letten of u een ‘verdachte’ eekhoorn ziet en waarnemingen van Pallas’ eekhoorns door te geven via info@zoogdiervereniging.nl, de Pallas-informatie pagina of via www.waarneming.nl of www.telmee.nl.

Let op, een Pallas’ eekhoorn is een olijfgroene eekhoorn met een ronde kop, witte pluim aan de staart, rode buik en ‘kale’ oortjes. Geef een goede omschrijving van het dier zelf en zijn vindplaats. Dat voorkomt ‘verkeerde meldingen’. Stuur indien mogelijk een foto mee.

Pallas’ eekhoorns zijn niet altijd makkelijk te herkennen! Een eekhoorn met een donkere vacht kan ook een inheemse rode eekhoorn zijn. Dat is zeker het geval wanneer de eekhoorn een witte buik en oorpluimen heeft, dan is het geen Pallas’ eekhoorn.

Donkere vorm van een rode eekhoorn

Meer informatie over het vangen van de Pallas’ eekhoorns is te vinden op de Pallas-informatie pagina op de site van de Zoogdiervereniging. Daar is ook een informatiefolder over het wegvangen van de Pallas’ eekhoorns te vinden.

Informatie bijeenkomst

Wilt u meer weten over de resultaten van het wegvangen van de Pallas’ eekhoorn dan is er op woensdag 24 februari 2016, van 20:00 – 21:30 een informatiebijeenkomst in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Venboordstraat 6 te Swartbroek.

Tekst: Neeltje Huizenga, Zoogdiervereniging
Foto's: Erik Wulms (leadfoto: Pallas' eekhoorn); Otte Zijlstra