Esox lucius. Snoek

Bijzonder zomerhoogwater langs Nederlandse rivieren

ARK Rewilding Nederland
2-JUN-2013 - De zomerse dagen zijn schaars dit jaar. West-Europa is in de greep van herfstig weer en dat zorgt voor veel neerslag in het stroomgebied van de Rijn en dát zorgt voor hoge waterstanden. In de eerste week van juni stijgt de Rijn waarschijnlijk naar 13 meter bij Lobith. Het gebeurt maar heel zelden dat de rivieren in mei en juni zo hoog staan. Diverse natuurgebieden gaan de komende week kopje onder.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

De zomerse dagen zijn schaars dit jaar. West-Europa is in de greep van herfstig weer dat zorgt voor veel neerslag in het stroomgebied van de Rijn en dát zorgt voor hoge waterstanden. In de eerste week van juni stijgt de Rijn waarschijnlijk naar 13 meter bij Lobith. Het gebeurt maar heel zelden dat de rivieren in mei en juni zo hoog staan. Diverse natuurgebieden gaan de komende week kopje onder.

In Nederland klaagt iedereen over het slechte weer, maar in Duitsland was het de afgelopen weken echt slecht. Grote hoeveelheden regen zorgden voor overstromingen. Een deel van dat water komt nu via de Rijn naar Nederland toe. De natuur in de uiterwaarden van Waal en Rijn zonder zomerdijk overstroomt de komende dagen.

Snoek (foto: Mark Zekhuis)

Op de natuur hebben deze zomerse overstromingen grote invloed. Nesten van vogels spoelen weg en veel bodemleven verdrinkt. Maar tegelijkertijd zijn het gouden tijden voor waterdieren en soorten die van plasdras houden. Paaiende brasems, karpers en snoeken vieren kermis en zetten hun kuit af in de ondergelopen graslanden.
En hopelijk beleven ook rallen weer eens een goed jaar langs de rivieren. De vogelaars langs de rivieren zitten te smachten naar porseleinhoentjes en kwartelkoningen die houden van ondergelopen of vochtige uiterwaarden.

Voor natuurliefhebbers is het heel bijzonder om eindelijk weer eens een zomerhoogwater mee te maken. En helemaal uniek omdat dit het eerste zomerhoogwater is sinds de start van veel natuurontwikkelingsgebieden.

Naar buiten dus en kijken hoe de natuur reageert! Goede plekken om de overstroomde uiterwaarden te bekijken zijn de Beuningse Uiterwaarden tussen Ewijk en Beuningen en in de Gelderse Poort zoals het westelijk deel van de Gendtse Waard, de Stadswaard bij Nijmegen, de Klompenwaard bij Doornenburg en de Erlecomse Waard.

Tekst: Twan Teunissen en Johan Bekhuis, ARK
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga