Eenmalig gebruik

Rivierkreeft op Vlieland gevonden

Ecomare
9-JUL-2013 - Bij de Veerdam, langs de waddenkust van Vlieland, verwacht je geen zoetwaterkreeft te vinden. Vlielander Folkert Janssens dacht dan ook eerst aan een bijzondere zeekreeft. Omdat hij wilde weten wat het precies was, bracht hij de kreeft naar Texel. Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan achterhaalde dat het om een Amerikaanse rode rivierkreeft ging. Deze zoetwaterkreeft komt uit Noord-Amerika, maar hij leeft al tientallen jaren in Midden-Nederland. Op de Wadden is hij nooit eerder gevonden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Bij de Veerdam, langs de waddenkust van Vlieland, verwacht je geen zoetwaterkreeft te vinden. Vlielander Folkert Janssens dacht dan ook eerst aan een bijzondere zeekreeft. Omdat hij wilde weten wat het precies was, bracht hij de kreeft naar Texel. Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan achterhaalde dat het om een Amerikaanse rode rivierkreeft ging. Deze zoetwaterkreeft komt uit Noord-Amerika, maar hij leeft al tientallen jaren in Midden-Nederland. Op de Wadden is hij nooit eerder gevonden.

Niet gekookt
De vindplaats doet vermoeden dat hij door mensen naar Vlieland is gekomen. Deze rivierkreeftjes worden gekweekt om op te eten, en je kunt ze dan ook in gekookte vorm tegenkomen op visschotels in restaurants. Ze worden vaak levend vervoerd in plastic dozen. Waarschijnlijk is deze kreeft op die manier met de veerboot op Vlieland aangeland en daar overboord geraakt. Hij was namelijk niet gekookt. Dat het beestje zelf de Waddenzee is overgestoken is erg onwaarschijnlijk want ze kunnen niet tegen zeewater.

Rivierkreeft op Vlieland (foto: Folkert Janssens)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over kreeften en krabben. Op zijn website ‘het Ommetje’ vertelt Folkert Janssens meer over de vondst.

Tekst: Ecomare
Foto: Folkert Janssens