Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Elzenbomen volop in bloei

De Natuurkalender
7-MRT-2013 - Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht zijn flink opgelopen en ook de gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl liep op tot zeer hoge waardes. Tot en met het weekend zijn hoge pollenconcentraties te verwachten.

Bericht uitgegeven door Allergieradar.nl [land] op [publicatiedatum]

Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht zijn flink opgelopen en ook de gemiddelde maximale klachtenscore op Allergieradar.nl liep op tot zeer hoge waardes. Tot en met het weekend zijn hoge pollenconcentraties te verwachten.

Zwarte els vol in bloei (foto: Arnold van Vliet)Februari was een koude maand met een gemiddelde temperatuur van 1.7°C , terwijl normaal 3,3°C wordt gemeten. Op sommige plaatsen in het land waren er dagen waarbij de maximum temperatuur zelfs geheel beneden de 0°C bleef. Deze koude periode heeft vele processen in de natuur vertraagd en leidde voor hooikoortspatiënten tot een periode zonder hevige klachten. Echter, daar is met de afgelopen zonnige dagen met recordhoge temperaturen een einde aan gekomen. Maandag telde het LUMC 221 elzenpollen per kubieke meter en slechts enkele hazelaarpollen in de lucht. Het aantal klachtenscores op allergieradar.nl liep flink op en ook de ernst van de klachten nam behoorlijk toe (zie figuur). Maandag liep de klachtenscore op tot boven de 6 en dinsdag zelfs tot 7 op de schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (ernstige klachten). Alleen bij de start van Allergieradar.nl in mei 2009 liep de klachtenscore nog iets hoger op dan die van de afgelopen dagen.

Screenshot van Allergieradar App op woensdag 6 maart 2013 (bron: Allergieradar.nl)Na woensdag is de verwachting dat de temperaturen zeer sterk gaan dalen en de neerslagkans toeneemt. Hierdoor zal het aantal pollen in de lucht weer afnemen en zullen ook de klachten in ernst afnemen. Maar zeker tot en met het weekend moeten hooikoortspatiënten rekening houden met hoge pollenconcentraties.

De toename in het aantal doorgegeven scores zal mede veroorzaakt worden doordat het doorgeven van de klachten een stuk makkelijker is geworden door het beschikbaar komen van de App van allergieradar voor Android smartphones en iPhones. We hopen dat deze positieve ontwikkeling zich het komende jaar doorzet , want een toename in de het aantal dagelijkse klachtenscores maakt meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Arnold van Vliet